5 билки кои ги смируваат нервозните црева
Надуеност по обилен оброк, повремена горушица или тежина во стомакот се проблеми со варењето кои често го уништуваат денот.
Иако модерната медицина нуди ефикасни решенија, сè повеќе луѓе повторно се свртуваат кон природата, барајќи поблаги и подолготрајни начини за смирување на желудникот и цревата .
Уште од античко време, лековитите растенија и зачини се користеле во традиционалната медицина токму поради нивните корисни ефекти врз дигестивниот систем, а денес науката им дава легитимитет.
Докажано е дека овие 5 билки и зачини помагаат во варењето на храната, не само врз основа на народното искуство, туку и на лабораториските истражувања.
- Нане
Нането (Mentha piperita) е меѓу најпознатите природни „спасители“ кога станува збор за проблеми со желудникот. Неговата главна активна состојка, ментолот, ги опушта мускулите на цревата и желудникот, ги намалува надуеноста, гасовите и болката, а има и антиинфламаторно и антибактериско дејство.
Клиничките студии покажуваат дека капсулите со масло од нане можат да ги ублажат симптомите на синдром на иритабилни црева (IBS).
Сепак, лицата кои страдаат од горушица треба да бидат внимателни, бидејќи маслото од нане може да го опушти мускулот што спречува желудочната киселина да се врати во хранопроводот. Во тие случаи, благиот чај од нане е побезбедна и попријатна опција.
- Камилица
Камилицата (Matricaria chamomilla) не е само смирувачки чај. Таа е и природен сојузник на варењето. Традиционално се користи за ублажување на надуеност, грчеви и иритации на желудникот. Повеќе од еден милион чаши камилица се пијат секојдневно низ целиот свет, а истражувањата покажуваат дека тоа е со добра причина.
Студиите врз животни покажаа дека екстрактот од камилица може да го намали ризикот од чир на желудникот, благодарение на антиоксидансите што ги содржи. Кај децата, комбинираниот билен чај со камилица им помогнал на дури 57% од бебињата кои имале колики, додека во контролната група тој број бил само 26%.
Камилицата генерално се смета за безбедна, но луѓето склони кон алергии треба да ја користат со претпазливост.
Актерката Џенифер Лорен повеќе пати во медиумите изјави дека пред важни настани и излегување на црвениот тепих, пие чај од камилица за да се опушти и да ги смири нервите.
- Ајова (семки од каромин)
Семето од аџвана (Trachyspermum ammi), неопходно во индиската кујна и ајурведата, се користи со векови за намалување на гасовите и забрзување на варењето на храната. Нивната активна состојка тимол го стимулира лачењето на желудочната киселина и ензимите, што го олеснува разградувањето на храната.
Истражувањата покажаа дека аџваинот го забрзува преминувањето на храната низ цревата и го стимулира лачењето на жолчката, а во исто време ги смирува грчевите во стомакот.
Сепак, жените кои се бремени или дојат треба да избегнуваат големи количини на овој зачин, бидејќи може да биде штетен во високи дози.
- Анасон
Анасонот (Foeniculum vulgare) традиционално се џвака по оброците во многу култури, и тоа со добра причина. Овој ароматичен зачин содржи многу влакна и природната супстанца анетол, која има релаксирачки ефект врз цревните мускули и ги ублажува надуеноста.
Некои истражувања покажуваат дека анасонот може да им помогне на луѓето со синдром на иритабилно црево (IBS) со намалување на болните грчеви. Дури и популарната „бебешка вода“ против грчеви (т.н. вода за грчеви) често содржи токму анасон.
- Ким
Кимот (Cuminum cyminum) е уште еден стар сојузник за добро варење. Науката потврдува дека ја зголемува активноста на дигестивните ензими, го стимулира лачењето на жолчката и го забрзува разградувањето на храната.
Во една студија на стаорци, кимот го скратил времето на варење за 25%, додека во клиничко испитување, луѓето со синдром на иритабилни црева доживеале значително подобрување по само две недели земање концентриран екстракт од ким.
Затоа, билките и зачините не можат секогаш да ги заменат лековите, но можат да бидат нежни и природни сојузници за здраво варење. Во умерени количини, како дел од исхраната, тие се целосно безбедни и можат да направат видлива разлика.
За многумина, шолја топол чај од камилица или прстофат ким во оброкот може да биде едноставен и вкусен чекор кон подобро варење.








