Дали имате смоква во вашиот двор: Нејзините лисја се лек над лековите, еве како да ги искористите максимално
Сите го јадеме овошјето, но никој не знае дека и листовите се многу корисни.
Не само плодот од смоквата е јадлив.
Смоквите се синоним за летото и летните денови, а често ги поврзуваме со морето бидејќи најчесто се одгледуваат во Медитеранот. Сепак, тие се сè почести на континентот и може да се јадат сурови или да се направат џем и разни други слатки. Но, дали знаевте дека можете да користите и листови од смоква во готвењето?
Листот од смоква е познат и како богатство на здравјето – помага во спречување на дијабетес, го намалува нивото на триглицериди во крвта, помага при кардиоваскуларни проблеми и може да го намали високиот крвен притисок, а од него можете да направите вкусен сируп со вкус на кокосови и ванила сирупи.
Сируп од смоквини листови
За да направите сируп од смоквини листови, прво наберете две раце (околу 70 г) од најсвежите листови од смоква и не заборавајте да ги наберете со стеблата, што ќе го подобри вкусот. Измијте ги листовите, ставете ги во тенџере, налејте доволно вода за да ги покрие сите листови во тенџерето и оставете да зоврие.
Кога водата ќе зоврие и ќе добие жолтеникаво-зелена боја, извадете ги листовите од смоквата од тенџерето и ставете кафеав шеќер во водата (доколку има еден литар вода во тенџерето, додадете еден килограм шеќер). Варете додека не зоврие и додека не добиете конзистенција на сируп, потоа изладете го сирупот и префрлете го во стаклено шише.
Како да се користи сируп од смоквини листови во готвењето?
Како замена за шеќер, можете да користите сируп од смоквини листови бидејќи има многу шеќер, па можете да го додадете во вашето утринско кафе или да го прелиете врз палачинки и сладолед. Плус, можете да го додадете во овесна каша, јогурт, дресинг за салата или коктели – опциите се навистина бесконечни.








