Дома Здравје 6 работи кои секоја жена треба да ги знае за менопаузата

6 работи кои секоја жена треба да ги знае за менопаузата

3940
0

Менопаузата е природен дел од животниот циклус и настанува кога жената престанува да има менструација. Тоа е постепен процес кој се одвива со месеци или години.

6 работи што треба да ги знаете за менопаузата:

Менопаузата е предизвикана од промените во нивото на хормоните кои се јавуваат како што старее жената
Симптомите на менопаузата вклучуваат топли бранови, промени во расположението, проблеми со меморијата и промени во сексуалниот нагон.
Времетраењето на симптомите варира помеѓу поединци, но во просек е околу 4 години.
Ако вашите симптоми се сериозни, постои третман кој може да помогне.
Здравата исхрана и редовното вежбање може да ги подобрат некои од симптомите.
Зборувањето помага – пријателите, семејството и професионалците можат да ви дадат поддршка и водство
Зошто настанува менопауза?
Менопаузата е нормален дел од животниот циклус, каде што нивото на хормонот естроген опаѓа со возраста, па менструацијата станува поретка и на крајот целосно престанува. Тоа значи дека жената повеќе не може да забремени.

Кои се симптомите?
Промената на шемата на менструацијата е првиот знак за менопауза. Други симптоми вклучуваат топли бранови, ноќно потење, анксиозност, проблеми со меморијата, сувост на вагината и промени во сексуалниот нагон.

Симптомите варираат помеѓу поединци – некои жени ќе имаат благи симптоми, додека други може да имаат симптоми кои имаат големо влијание врз нивниот секојдневен живот.

Колку долго трае менопаузата?
Симптомите на менопауза може да започнат со месеци или дури години пред целосно да престане менструацијата. Тие обично продолжуваат околу 4 години по последната менструација, иако кај некои жени симптомите траат многу подолго. Менопаузата обично се јавува на возраст од 45 до 55 години.

Дали има третмани за менопауза?
Ако вашите симптоми се сериозни, постои третман кој може да помогне. Тие вклучуваат хормонска заместителна терапија (ХРТ), која го заменува естрогенот за ублажување на симптомите, креми за сувост на вагината и когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ) за да помогне при промените на расположението. Разговарајте со вашиот лекар за ризиците и придобивките од различни третмани.

Што можам да направам за да си помогнам?
За да помогнете во контролата на топли бранови, едноставни работи како носење лесна облека, користење вентилатор и одржување на студена спална соба би можеле да помогнат.

Ако се борите со вашето расположение, размислете да се опуштите, да останете активни и да спиете доволно. Редовната физичка активност и здравата исхрана исто така можат да помогнат во подобрување на симптомите на менопаузата.

Со кого можам да разговарам?
Иако сè уште постои стигма и срам околу менопаузата, важно е да знаете дека не сте сами и дека постои поддршка. Обидете се да бидете отворени за вашите симптоми со партнерот, семејството и пријателите – ова може да им помогне да разберат низ што поминувате и може да ја намали непријатноста предизвикана од симптомите.

Споделувањето искуства со други жени кои минуваат низ истото може да биде смирувачко. Има многу веб-страници, блогови и видеа на интернет каде жените ги споделуваат своите приказни за менопаузата.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име