Дома Интересно 15 интересни факти за јазиците што ќе ве изненадат

15 интересни факти за јазиците што ќе ве изненадат

169
0

Дали знаевте дека денес постојат 7111 говорен јазик во светот? За сите има интересни факти што ги најдовме и сигурни сме дека ќе ве изненадат.

 • Има јазик што го зборуваат осум луѓе,

Можете ли да го замислите тоа? Осум луѓе во светот зборуваат Бусу! Во 1986 година имаше осум говорници на тој јазик, а во 2005 година само три говорители.

 • Половина од светското население зборува 23 јазици,

Повеќе од половина од светското население зборува само 23 јазици. Бидејќи денес постојат повеќе од седум илјади јазици, ова е многу интересен факт.

 • Една земја има повеќе од 800 јазици,

Папуа Нова Гвинеја е земја со најмногу јазици во светот. Има 841 јазик.

 • Најпреведуван документ,

Библијата е најпреведуваниот документ, проследен со детскиот роман Пинокио. Библијата е преведена на 683 јазици, а разни делови од неа се преведени на повеќе од 3.000 јазици.

 • Најстариот пишан јазик,

Сумерскиот е најстариот пишан јазик кој датира од 3500 година п.н.е., проследен со египетски од 3300 п.н.е. П.н.е Античкиот кинески датира од 1250 година п.н.е.

 • Речиси сите јазици во светот биле под влијание на друг јазик,

Ова можеме да го припишеме на разновидноста на луѓето и нивната миграција низ целиот свет.

 • Баскискиот е единствениот јазик во светот кој нема никаква врска со ниту еден друг јазик,

Се зборува во планините помеѓу Шпанија и Франција, каде што луѓето се прилично изолирани, што се рефлектира и на јазикот.

 • Службен јазик на воздухот,

Дали воопшто знаевте дека постои такво нешто? Тоа е јазикот што се користи во воздухопловството, и секако е англиски со оглед на неговата доминација во светот. Насекаде во светот пилотот и неговиот екипаж знаат англиски.

 • Најдолгата азбука,

Камбоџанскиот јазик има најдолга азбука со повеќе од 73 знаци. Исто така е еден од најтешките јазици за самостојно учење.

 • Најтешкиот јазик за учење,

Кинескиот (мандарински) се смета за најтежок јазик за учење во светот поради недостаток на азбука. Наместо тоа, тие имаат симболи и се проценува дека просечниот жител на Кина знае повеќе од 8.000 симболи, додека вие мора да знаете повеќе од 3.000 симболи за да прочитате весник.

 • Прв печатен јазик,

Првиот јазик што беше отпечатен беше германскиот и беше отпечатен на книга.

 • Нигерија има повеќе англиски говорници отколку Велика Британија,

Африка е еден од континентите каде англискиот јазик е добро усвоен. Нигерија има приближно 90 милиони англиски говорници во споредба со Обединетото Кралство кое има приближно 60 милиони.

 • Најбрз говорен јазик,

Јапонските говорители зборуваат побрзо од говорниците на други јазици, додека мандаринските говорат најбавно.

 • Постојат над 200 измислени јазици,

Ова се јазици создадени за потребите на книги, ТВ или филмови. Клингонски е еден таков јазик.

Претходна објаваШто да направите кога страдате од несоница?
Следна објаваОва се најдобрите витамини и минерали за нокти

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име