Дома Здравје Зошто активниот јаглен треба да се користи внимателно

Зошто активниот јаглен треба да се користи внимателно

419
0

Зошто активниот јаглен треба да се користи внимателно.

Се добива со загревање во присуство на гас. На овој начин во јагленот се формираат пори кои ги апсорбираат штетните материи од телото.

Активниот јаглен е популарна алатка за детоксикација. Се користи, главно, во форма на капсули кои се пијат со вода. Активниот јаглен има пори кои ги апсорбираат токсините, често се користи после мамурлак, се смета дека го намалува гасот, се користи и во лечење на дијареа.

И покрај неговата широка употреба и популарност, експертите наведуваат дека има малку научни докази врз основа на кои би можеле да препорачаат употреба на активен јаглен. Се смета дека не треба да го користат хронични пациенти, поради можни интеракции со лекови.

Активниот јаглен не е обичен јаглен
Важно е да се нагласи дека активниот јаглен не е обичен јаглен за огревно дрво. Се добива со загревање во присуство на гас. На овој начин во јагленот се формираат пори кои ги апсорбираат штетните материи од телото. Обично се користи во случаи на труење, се верува дека може да го регулира високиот холестерол и да ги смири стомачните проблеми.


Средство против труење
Активниот јаглен има способност да ги врзува токсините. Затоа активниот јаглен најчесто се користи како противотров за труење од токсини и некои лекови. Во случај на труење, активен јаглен треба да се зема во рок од еден час по труењето. Ако овој јаглен се нанесува со задоцнување, неговото дејство е послабо, бидејќи токсините продираат подлабоко во телото во рок од 60 минути.

Темна столица и запек
Во случај на труење, советот е да се користи активен јаглен под водство на лекар и со стандардни терапевтски процедури. Безбеден е за краткорочна употреба, но се верува дека долгорочната употреба е безбедна, иако може да се појават несакани ефекти како темна столица и запек.

Примената на активен јаглен на кожата на рани исто така нема да предизвика проблеми кај повеќето луѓе.
Не се препорачува употреба на активен јаглен во случај на проблеми со цревата, ниту пак во случај на „мрзливи црева“ кај кои е забавен преминот на храната низ дигестивниот тракт. Ако, сепак, сакаме да го користиме, треба да се консултираме со лекар.


Активен јаглен и терапија за хипертензија и ангина пекторис
Неопходно е да се избегне употреба на активен јаглен со алкохолни пијалоци. Алкохолот може да ја намали апсорпцијата на токсините од телото. Активниот јаглен ја намалува активноста на лековите, за да се спречи тоа, совет е да се користи најмалку еден час по терапијата со лекови.

Кардиоваскуларните пациенти кои земаат лекови за контрола на ангина пекторис и високиот крвен притисок треба да бидат претпазливи. Активниот јаглен може да го намали ефектот на главниот лек и да доведе до компликации.

Се верува дека овој јаглен ја намалува и ефикасноста на апчињата за контрацепција , па затоа се препорачува да се користи најмалку три часа по употребата на контрацептивни таблети или 12 часа пред да земете таблети против бебиња.

Што е хиперактивен мочен меур и кои симптоми укажуваат на оваа состојба

Најчесто се користи под надзор на здравствен работник, а се користи и за дентална и орална хигиена. Многу производи за хигиена на забите содржат одредени количини на активен јаглен. Но, потребно е внимателно да се изберат употребените дози, бидејќи тоа може да доведе до промена на бојата, па дури и, како што се верува, слабеење на забите.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име