Дома Здравје Храна која може да биде поттик за главоболка

Храна која може да биде поттик за главоболка

853
0

Се верува дека одредени видови храна предизвикуваат дури 30 проценти од мигрените и главоболките. Затоа, многу е важно да внимавате што и како јадете. Ако страдате од чести главоболки, избегнувајте храна од оваа листа, која потенцијално предизвикува главоболка.

Кисела храна

Храната што е кисела, ферментирана или на друг начин маринирана често содржи мононатриум глутамат, исто така познат како МСГ. МСГ е засилувач на вкус за кој се покажа дека ја стимулира и активира мигрената. Иако американската ФДА тврди дека МСГ е безбеден, неговите ефекти се сè уште контроверзни.

Кинеска храна

МСГ обично се додава во азиската храна, особено кинеската како засилувач на вкусот. Друга храна што може да содржи МСГ: конзерви супа, замрзната храна, преработена храна, зачини и конзервиран зеленчук. Поради полемиката за МСГ, производителите на храна се обврзани да го наведат на етикетата.

Чоколадо

Чоколадото содржи кофеин, исто како и газираните сокови, чајот, кафето и енергетските пијалоци. Во мали дози, кофеинот во храната и пијалоците може да ја зголеми будноста. Покрај тоа, кофеинот може да помогне подобро да се апсорбираат лековите за болка, а со тоа и лековите за главоболка.

Но, високите дози на кофеин, како што се енергетските пијалоци, може да предизвикаат раздразливост, несоница, анксиозност и мигрена. Дополнително, долгорочното консумирање кофеин може да создаде хемиска толеранција во телото, а доколку конзумирањето на кофеин нагло се прекине, може да предизвика мигрена.

Сирење со благородна мувла

Тираминот, природен дериват на моноамин на аминокиселината тирозин, природно се наоѓа во многу намирници и се смета за предизвикувач за мигрена. Сирењата со благородни мувли како сино сирење, пармезан и кедар содржат тирамин, а го има и во сувите колбаси и чадената риба.

Виршли

Многу марки виршли, салами, колбаси, појадок со месо и феферони обично содржат тирамин. Оваа храна обично содржи конзерванс натриум нитрат, кој во многу случаи може да биде поттик за мигрена.

Кромид

Не само што можете да плачете поради сечењето кромид, туку може да ве боли и главоболка откако ќе го конзумирате. Имено, кромидот содржи и тирамин.

Диететски газирани сокови

Бројните диетални сокови, грицки и нискокалорични слатки содржат вештачки шеќер аспартам. Оваа замена за шеќер е поврзана со главоболки и мигрена, особено кај луѓето кои ја консумираат редовно во подолг временски период.

Алкохолни пијалоци

Црвеното вино може да се поврзе со зголемена мигрена, но пивото како и белото вино можат да предизвикаат сериозни главоболки. Имено, и пивото и виното содржат тирамин. Исто така, алкохолот го зголемува протокот на крв во мозокот, што може да предизвика мигрена или да ги потенцира ефектите од постојните мигрени.

Прескокнете оброци

Прескокнувањето оброци може да предизвика пад на нивото на шеќер во крвта, што на крајот може да предизвика мигрена. Ако сте склони кон мигрена, јадете редовни оброци и урамнотежена количина на овошје и зеленчук, интегрални житарки и посно месо за телото да не остане гладно пред следниот оброк.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име