Дома Твој готвач СТАР РЕЦЕПТ ЗА СОМБОРКА ПОЛНЕТА СО ЗЕЛКА: Оригинален ВОЈВОДСКИ специјалитет во кој...

СТАР РЕЦЕПТ ЗА СОМБОРКА ПОЛНЕТА СО ЗЕЛКА: Оригинален ВОЈВОДСКИ специјалитет во кој се ужива цела зима

1802
0

СТАР РЕЦЕПТ ЗА СОМБОРКА ПОЛНЕТА СО ЗЕЛКА: Оригинален ВОЈВОДСКИ специјалитет во кој се ужива цела зима

Задолжително пробајте го овој рецепт и ќе видите зошто велат дека се кралици на зимата.
Веднаш штом почнуваат првите постудени есенски денови, домаќинките почнуваат да ја подготвуваат зимската облека. Најпопуларните специјалитети како ајвар, пинџура, шарена салата се веќе готови, а еве уште еден одличен рецепт кој треба веднаш да го пробате.

Жолтата бабура, позната и како сомборка, се одлични за полнење со кисела павлака, но и со зелка, која ќе им даде посебна арома.


Неопходно е:

6 кг ситно сечкана зелка

половина кг рендан морков

100 гр сецкан лук

100 гр сол

150 гр шеќер

2 dcl масло

2 dcl оцет

6 кг пиперки

Подготовка:

Во поголемо тенџере истурете зелка, морков, лук, сол, шеќер, масло, оцет и сè убаво измешајте. Пиперките добро измијте ги, извадете ги дршките и семките, па наполнете ги со зелка. Околу 2 лажици зелка влегуваат во секоја пиперка.

Наредете ги во поголемо тенџере, па притиснете одозгора и оставете да отстои 24 часа. Потоа наредете во тегли. Одозгора ставете целофан и чувајте го на ладно место.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име