Дома Здравје Салатата помага да изгубите тежина – под услов да не ги направите...

Салатата помага да изгубите тежина – под услов да не ги направите овие осум грешки

558
0

Салатата не може автоматски да се поистовети со здрав оброк. Изборот на одредени салати може да биде нутриционистички многу квалитетен и да ви пружи поддршка во напорите да изгубите тежина, додека некои други можат да ги саботираат вашите напори.

Изборот на одредени салати може да биде нутриционистички многу квалитетен и да ви пружи поддршка во напорите да изгубите тежина, додека некои други можат да ги саботираат вашите напори. Еве осум грешки при изборот и подготовката на салата што може да ги попречи вашите добри намери да се храните здраво и да се ослободите од вишокот килограми.

Грешка 1: Не додавате протеини
Кога имате за цел да изгубите тежина, можеби мислите дека треба да го намалите бројот на состојки во салата за да го намалите внесот на калории, но бришењето макроелемент како што е протеинот од оброкот е голема грешка. Ако го прескокнете заситениот протеин во салата, зеленчукот сам не може да смета како целосен оброк. Имено, протеините го забавуваат варењето и го стабилизираат шеќерот во крвта, па доколку ви недостасуваат во вашата салата, веројатно ќе се чувствувате недоволно сити и ќе посегнете по дополнителна храна наскоро после или во текот на денот.

Диета со висока содржина на протеини, покрај тоа што овозможува поголемо чувство на ситост, исто така ја намалува количината на масно ткиво и помага во одржување на мускулната маса за време на слабеењето, се вели во студијата објавена во 2014 година во списанието Nutrition & Metabolism.

Грешка 2: Избирате погрешен вид протеини
Протеините се клучен дел од здравата салата, но кога станува збор за губење на тежината, многу е важно каков вид протеини ќе изберете. Ако ви треба доказ, само разгледај те ги менијата во разни ресторани (оние што ја наведуваат калориската вредност на нивните јадења) и ќе видите дека некои салати можат да имаат до 1.000 калории. Повеќето од овие калории доаѓаат од прекумерните заситени масти присутни во пржените протеини, сланина, сирења и слично.

Покрај фактот дека ваквите масни протеини се лоши за вашата линија, консумирањето храна богата со заситени масти го зголемува нивото на лош холестерол во крвта, а тоа го зголемува ризикот од развој на срцеви заболувања. За да избегнете претворање на садот за салата во калорична бомба, изберете протеини со малку маснотии, како што се пилешко на скара, ракчиња и риба, или оние од растително потекло, како што се мешунките и тофу.

Грешка 3: Заборавете на здравите масти
Иако треба да избегнувате заситени масти во салати, тоа не значи дека треба да се ослободите од сите видови масти. Исто како протеините со малку маснотии, здравите масти исто така го забавуваат варењето, ве одржуваат сити и се клучот за добро балансиран оброк. Секогаш зачинете ја салатата со маснотии пријатни за срце, како што се авокадо, маслиново масло, ореви и семиња. Но, имајте на ум дека здравите масти се исто така калорични, затоа треба да ја контролирате големината на порциите.

Грешка 4: Секогаш користете вистинска салата
Сите салатите ги немаат сите хранливи материи со кои изобилуваат потемниот зеленчук. Темнозелен лиснат зеленчук, не само што е богат со антиоксиданти, влакна и железо, туку има и поцврста структура што може да придонесе за поголемо чувство на ситост. Ако навистина го сакате светло зелениот вид салата, обидете се да замените само половина од салатата со некоја потемна варијанта.

Грешка 5: Посипете ја салатата
Ако инаку мислите дека салатите се здодевни и невкусни, лесно ќе се случи да го натопите вашиот зеленчук во кремаста мрсна, прелив која посипува калории со цел некако да поправите кој било од неговиот вкус. Но, повторуваме дека заситените масти не ви помагаат во напорите да изгубите тежина и да се храните здраво. Наместо тоа, изберете маслиново масло помешано со оцет и додатоци на база на авокадо што содржат здрави масти – ова не само што ќе го збогати вкусот на салатата, туку и ќе го задоволи вашиот стомак.

Покрај тоа, тоа ќе ви помогне подобро да ги апсорбирате витамините и минералите присутни во зеленчукот, вклучувајќи витамини А, Д, Е и К. Кога ќе се најдете во ресторан и нарачате салата, побарајте да ви го донесат преливот од страна за да можете да ја контролирате количината што ќе ја ставите на салата. Значи, дефинитивно ќе користите помалку додатоци отколку ако преливот ќе ви го стави готвач. И не заборавајте да ја контролирате големината на порцијата: 2 лажици прелив е повеќе од доволно за сад за салата.

Грешка 6: Секогаш порачувајте салата што не е подготвена однапред
Се разбира, готовите салати се практични, но можат да бидат полни со нездрави состојки. Освен ако не можете јасно да ги видите сите состојки на салатата во чист сад (и проверете дали е претежно зеленчук), а преливот е спакуван одделно, готовите салати можат да сокријат несакани состојки и многу калории. Можеби мислите дека нарачавте здрав оброк, но не, особено ако преливот е веќе измешан: немате идеја колку сланина има во таа салата, колку сирење, од што се состои преливот и колку има во салата, а можно е само таа да содржи повеќе од 500 калории.

Во секој случај, ако навистина сакате да нарачате готова салата, нарачајте ја да биде подготвена онака како што сакате, за да можете сами да контролирате што ќе има во неа, а што не. Или држете се до салатите подготвени во вашата кујна.

Грешка 7: Не додавате доволно зеленчук
Зелената салата не мора да биде единствениот зеленчук во вашиот сад за салата. Ако има сè друго во салатата, и најмалку зеленчук, тогаш нешто не е во ред, затоа што поентата на јадење салата е да се зголеми потрошувачката на зеленчук и внесувањето на хранливи материи, антиоксиданти и растителни влакна. Поголемиот дел од салатата треба да се заснова на суров или варен зеленчук.

Грешка 8: Ја преоптоварувате салатата со додатоци
За некои луѓе, вкусните додатоци се најдобриот дел од салатата, така што баровите за салати и рестораните со голем избор на салати и додатоци можат да бидат огромно искушение за нив. Адитиви, коцки сирење, наздравени коцки леб, парчиња сланина и слично ја поништуваат целата идеја за јадење салата за здравје и слабеење. Треба да размислите за адитиви како зачини: доста е доволно.

За крцкава текстура, заборавете на наздравените коцки леб и претпочитајте да наздравувате неколку здрави семиња и ореви. Ако сакате слатки ноти во салата, додадете малку боровинка богата со антиоксиданси …

Во основа, има поздрава и подеднакво вкусна замена за секој нездрав додаток.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име