Дома Твој готвач Рецепт на денот: Сармички во винова лоза

Рецепт на денот: Сармички во винова лоза

834
0

Рецепт на денот: Сармички во винова лоза – традиција превртена во совршени залаци

Уживањето во вкусна храна често е придружено со прекрасни сеќавања на традициите и обичаите на одредена клима. Затоа ви претставуваме рецепт кој ги комбинира овие две компоненти на уникатен начин – сармика направена од винова лоза.

Овој автентичен деликатес не само што ни обезбедува неодолива комбинација на ароми и текстури, туку и не води на патување низ вековите, зачувувајќи ги вкусовите на нашите предци.

Компоненти:
40 винова лоза
500 гр мешано мелено месо (свинско и говедско, телешко или јагнешко)
2-3 глави кромид
1 шолја ориз
1 јајце
магдонос, сол, бибер
1 лажица брашно
малку масло
малку мелена пиперка

БРЗ ЛЕТЕН РУЧЕК СО ТИКВИЧКИ КОЈ НЕ СТЕ ГО ПРОБАЛЕ ДОСЕГА


Подготовка:
Исечкајте го кромидот и пропржете го на масло. Додадете го месото и пржете додека не добие убава боја, зачинете со сол и бибер по вкус, па додадете магдонос, ориз и јајце. Добро измешајте.

Листовите од лозата добро исчистете ги од стеблата, па варете ги во посолена, зовриена вода. Кога листовите стануваат меки, тоа значи дека се варени. Оставете ги да се исцедат, а потоа измијте ги со ладна вода. Подготвениот фил со месо ставете го врз лозовите листови и завртете ги панделките. Се виткате што поцврсто, за да не се распаднат и ги редите во тавата што поблиску еден до друг. Прелијте го со топла вода и оставете го да се готви на тивок оган.

До крајот на готвењето, водата треба да испари. Кон крајот на варењето се додава посипување од брашно, масло и малку мелен пипер. Варете уште малку, па префрлете во рерна да се пече. Послужете топла сарма со кисело млеко или павлака

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име