Дома Твој готвач РЕЦЕПТ ЗА НАЈДОБАР ЏЕМ ОД ПРАСКИ: Сосема природен и без конзерванси, а...

РЕЦЕПТ ЗА НАЈДОБАР ЏЕМ ОД ПРАСКИ: Сосема природен и без конзерванси, а уште посладок е кога ќе додадете јаболка во него

789
0

РЕЦЕПТ ЗА НАЈДОБАР ЏЕМ ОД ПРАСКИ: Сосема природен и без конзерванси, а уште посладок е кога ќе додадете јаболка во него

Искористете ја сезоната на праски и направете го најдобриот џем од ова овошје – трикот е да додадете јаболка!


Сега е сезона на праски, цените паднаа, идеално време е да се направи зимска храна од ова овошје. Топ комбинацијата е со јаболка, џемот е сладок, има совршена текстура, а ќе го сакаат и млади и стари! Дознајте неколку трикови кои ќе ви помогнат да му го продолжите рокот на траење, за да не се расипува!

Состојки:
500 гр праски (излупени, излупени и исечени на помали парчиња)
500 гр јаболка (излупени, излупени и исечкани на помали парчиња)
500 гр шеќер
Сок од 1 лимон
1 лажичка ванилин шеќер (по избор)

Подготовка:

Во поголемо тенџере ставете ги сечканите праски, јаболката, шеќерот и сокот од лимон. Добро измешајте за рамномерно да се распореди шеќерот. Загрејте тенџере на средна топлина додека смесата не зоврие. Намалете ја топлината на минимум и продолжете со готвењето. Гответе ја смесата на тивок оган околу 45-60 минути, повремено мешајќи, додека овошјето не омекне и шеќерот не се раствори. Отстранете ја пената што се формира на површината. Кога овошјето ќе омекне и смесата ќе згусне, овошјето исечкајте го со миксер или вилушка, доколку сакате џемот да биде помалку мазен и покремаст. Ако сакате, можете да додадете ванилин шеќер. Гответе го џемот уште неколку минути на ниска температура со повремено мешање додека не ја добиете саканата конзистенција.

Плус совет: За да проверите дали џемот е доволно густ, можете да го направите тестот со чинии – ставете мала количина џем на чинија и оставете ја да се излади. Ако се стегне и не се истури кога нежно го повлечете со прстот, џемот е готов.

Стерилизирајте ги теглите и капаците така што ќе ги ставите во врела вода неколку минути. Внимателно извадете ги теглите и капаците од водата и оставете ги да се исушат. Истурете го врелиот џем во стерилизирани тегли, оставајќи околу 1 cm простор од врвот на теглата. Теглите цврсто затворете ги со стерилизирани капаци и превртете ги наопаку неколку минути. Ова ќе помогне да се избегне создавање вакуум. Повторно превртете ги теглите и оставете ги целосно да се изладат на собна температура.

Чувајте го на ладно, темно место, како што е оставата, чајната кујна или фрижидер.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име