Дома Твој готвач Рецепт за кремаста киндер буено торта без печење

Рецепт за кремаста киндер буено торта без печење

948
0

Рецепт за кремаста киндер буено торта без печење

За да имате слатка закуска со кафе овој викенд, на многумина од вас им предлагаме прекрасна торта која лесно се подготвува и брзо исчезнува од чинијата.

Киндер буено торта – состојки:

КОРА:

околу 300 грама бисквити
250 грама темен еурокрем

КРЕМ:

500 мл млеко
1,5 пудинг од ванила
3 лажици шеќер
250 гр маскарпоне сирење
2 ванилин шеќер
300 мл шлаг
100 гр пржени и мелени лешници
млеко за потопување бисквити

ГЛАЗУРА:

200 гр чоколадо за готвење
200 мл шлаг

Киндер буено торта – подготовка:
Прво започнете со подготовка на кремот за да може да се излади. Во садот се додава пудингот и шеќерот, се меша со малку млеко. Остатокот од млекото сварете го. Кога млекото ќе зоврие, измешајте ги подготвените состојки и ставете сè заедно да се вари.
Откако ќе се свари пудингот, истурете го во друг сад и покријте го со фолија. Оставете да се излади. За тоа време на плехот ставете прстен со дијаметар од 25 x 29 cm. Тортата можете да ја ставите и во калап доколку немате прстен.
Потопете ги бисквитите во млеко и ставете ги на плех. Растопете го еурокремот во микробранова печка и премачкајте ги врз бисквитите. Продолжете да ги потопувате бисквитите во млекото и наредете ги врз еурокремот. Подготвената подлога ставете ја во фрижидер додека го подготвувате кремот.
Кога пудингот ќе се излади, направете го со миксер. Додадете маскарпоне и ванилин шеќер и измешајте. Специјално направете го кремот за шлагот, но не прематете го, престанете да мешате во моментот кога кремот не се лизне од садот.
Во пудингот додадете го шлагот и нежно и кратко измешајте со шпатула. Додадете ги лешниците и продолжете со мешањето додека не се соединат состојките. Кремот намачкајте го преку бисквитите во прстен. Тортата ставете ја во фрижидер додека го подготвувате ганашот.
За глазурата загрејте ја шлагот на средна топлина додека не зоврие. Прелијте со сечканото чоколадо за готвење. Мешајте додека целосно да се растопи чоколадото, а потоа изладете го и прелијте го врз колачот.
Оставете го колачот во фрижидер (по можност преку ноќ) за да омекнат бисквитите, а останатите состојки да се стегнат.

После тоа, време е за уживање!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име