Дома Твој готвач Посни палачинки (рецепт)

Посни палачинки (рецепт)

3093
0

Можете да направите палачинки не само со млеко. Посните палачинки се подеднакво вкусни како и палачинките со млеко и јајца. За време на постот, јајцата и млеко не се додаваат во тестото.

Состојки:

3 g куркума;
2 чаши топла вода;
расте. масло – 40 мл;
брашно – 130 гр;
половина лажичка прашок за пециво;
50 гр шеќер;
прстофат кујнска сол.

Постапка:

Истурете ја загреаната вода во соодветен сад. Во него ги растворуваме шеќерот и солта, го ставаме прашокот за пециво. Просејте го брашното во течноста, истурете го растителното масло и, интензивно мешајќи со жица за матење, дури да добиете хомогено тесто.

За убава боја, ставете куркума во тестото. Промешајте повторно и оставете го настрана најмалку 30 минути.

Загрејте ја тавата за печење палачинки. Лесно подмачкајте го. Истурете околу една третина од лажичка тесто и печете додека не се стегне површината на палачинката. Превртете го и печете уште неколку минути. Готовите палачинки ги редиме на куп. Послужете со сируп, џем или мед.

Пред месење на тестото, водата мора да се загрее до топла состојба. За да спречите палачинки да се залепат на површината на тавата, додадете малку растително масло во тестото.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име