Дома Твој готвач Најдобриот домашен рецепт за цацики што некогаш сте го пробале!

Најдобриот домашен рецепт за цацики што некогаш сте го пробале!

3018
0

Ладно и кремасто, совршено се комбинира со вкусно сувлаки, месо на скара или топли пити. Многу рецепти за цацики вклучуваат сецкан копар или нане.

Но, овие состојки речиси никогаш не се користат во традиционалниот рецепт за цацики. Во Кипар, цацики се нарекуваат талатури и се прават со суво или свежо нане и сок од лимон наместо оцет.

Традиционален домашен рецепт за џацики – Како до совршена текстура
Цацики е традиционално грчко јадење- сос, познато и сакано од сите. Во суштина тоа е класичен грчки сос со јогурт, краставица и лук. Звучи многу едноставно, но ако сакаме да ја постигнеме идеалната текстура, потребно е внимание на деталите!

Главните состојки за овој рецепт за домашни цацики се доволно лук и добар јогурт, кремаст и густ.

За да биде вкусно, на цацики му треба лук. Ако не ви пречи мирисот, искористете уште малку, вашето непце ќе ви се заблагодари! Се грижиме лукот секогаш добро да се исечка за да не ни има парчиња цациките.

За совршени резултати, користете цеден грчки јогурт , бидејќи е помазен и покремаст од другите јогурти и внимавајте да е ладен. Можеби најважниот детал при правењето домашни цацики се краставиците. Не треба да имаат семки или ако имаат треба да ги извадите бидејќи додаваат влага во смесата. Краставицата изрендајте ја на крупно ренде и добро исцедете ја. Сакаме да извадиме што повеќе вода од месото за да ја постигнеме кремаста текстура на цаџиките

Уживајте во овој традиционален рецепт за домашни џацики со сочно сувлаки или со топли пити!

Состојки:
1 краставица
2 чешниња лук, ситно сечкан или мелен
¼ чаша маслиново масло
500 гр. цеден јогурт
1 – 2 лажици. оцет вински
малку сол

Постапка:
За да го направите овој рецепт за домашни цацики, излупете ја краставицата, извадете ги семките од центарот и изрендајте ја во голем сад. Зачинете со сол и бибер и оставете го на страна 10 минути.
Ренданата краставица ставете ја во крпа и добро исцедете ја да се исцедат сите сокови од краставицата.
Во поголем сад додадете ја краставицата, лукот, маслиновото масло, јогуртот, 1-2 лажици. оцет, прстофат сол и убаво измешајте со лажица додека не се соединат состојките и вкусовите.
Алтернативно, ако имате процесор за храна, изматете го лукот заедно со маслото додека не се соедини, а потоа продолжете со мешање на маслото од лук со останатите состојки со помош на лажица.
Чувајте ги цациките во фрижидер и послужете го секогаш ладен. Добар апетит!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име