Дома Здравје Која храна треба да се избегнува за време на срцебиење

Која храна треба да се избегнува за време на срцебиење

950
0

Која храна треба да се избегнува за време на срцебиење
Многу фактори можат да предизвикаат чукање на срцето, од стрес и анксиозност до недостаток на сон и хормонални промени. Но, вашата исхрана исто така игра важна улога. Ова се намирници кои треба да ги избегнувате доколку страдате од „палпитации на срцето“.


Алкохол

Уживањето во чаша вино или ладно пиво може да изгледа како добар начин за завршување на денот, но за оние со срцебиење, алкохолот може да биде поттик за некои непријатни состојби, пишува The Healthy.

Алкохолот е стимуланс, а стимулансите го зголемуваат ризикот од палпитации преку активирање на симпатичкиот нервен систем. Ова предизвикува зголемување на отчукувањата на срцето и крвниот притисок, што потоа може да доведе до зголемена веројатност за палпитации на срцето.

Кофеинот

Кофеинот е уште еден стимуланс на кој треба да внимавате.

Сепак, советите за избегнување на кофеинот не се само за оние со срцеви проблеми. Многу пијалоци со високо кофеин содржат малку или воопшто немаат здрави состојки.

Преработена храна

Преработената храна е главната категорија на храна со која треба да се внимава.Оваа храна обично содржи додадени шеќери, нездрави масти и сол, состојки кои играат голема улога во влошувањето на срцевите палпитации.

Но, влијанието на преработената храна оди подалеку од срцевите палпитации. Преработената храна може да го влоши нивото на холестерол и контролата на крвниот притисок и да предизвика скокови и падови на шеќерот во крвта. Секој од овие фактори може да го зголеми ризикот од срцева слабост.

Сувомесни производи

Високо со натриум, нитрати и често MSG, сувомесните производи како шунка, сланина и колбаси се паметни да се изостават од вашата исхрана.

Зачинета храна

Иако зачинетата храна може да биде корисна поради високите нивоа на антиоксиданси, пикантноста често претставува ризик за оние кои се склони кон палпитации на срцето.

Јадењето зачинета храна може да предизвика различни физиолошки реакции кои водат до зголемен пулс, а овој скок на отчукувањата на срцето може да ја зголеми веројатноста дека ќе доживеете прескокнување на отчукување.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име