Дома Здравје Кога тироидната жлезда не работи правилно: Избегнувајте ја оваа храна

Кога тироидната жлезда не работи правилно: Избегнувајте ја оваа храна

13656
0

Доколку се сомневате во проблеми со тироидната жлезда, треба да консумирате одредена храна во најмали можни количини. Зелка, на пример, ја нарушува функцијата на тироидната жлезда со тоа што го отежнува вашето тело да користи јод, кој е исклучително важен за производство на тироидни хормони.

Заборавајќи? Па, сите забораваат!

Раздразливост? Тоа е нормално.

Слабеење или дебелеење? На сите им се случува.

Замор? Ништо необично.

Сува и груба коса? Фризерот е крив.

Преосетливост на топлина или студ? Па, никој не сака да биде ладен или премногу жежок.

Иако на прв поглед изгледаат безопасно и многу чести, овие секојдневни проблеми можат да бидат симптоми на болест на тироидната жлезда. По дијабетесот, болестите на тироидната жлезда се најчести ендокринолошки заболувања. Се верува дека околу 300 милиони луѓе ширум светот страдаат од некоја форма на болест на тироидната жлезда. Понекогаш е тешко да се препознаат симптоми кои поради долготрајниот и подмолен тек не се препознаваат во раниот стадиум, туку само во подоцнежниот стадиум.

Тироидната жлезда е мала ендокрина жлезда сместена под гркланот, на предниот дел на вратот, а нејзината форма наликува на пеперутка или буквата H. Како „главен контролер“ на нашиот метаболизам, таа е одговорна за создавање и лачење на хормоните тироксин (Т4) и тријодотиронин (Т3), кои му помагаат на телото да ја регулира потрошувачката на енергија. Односно, тие се неопходни за нормално функционирање на органите, за раст и развој на целиот организам, пишува Јутарњи лист.
You sent
Секој треба да биде буден бидејќи болеста не бира

Нашето тело има систем кој одржува константна количина на тироиден хормон во телото. Ако тироидните антитела го попречуваат овој процес, може да се појават хронични состојби и нарушувања поврзани со недоволно тироидни хормони (хипотироидизам) или прекумерно ниво на тироидни хормони (хипертироидизам).

Хипотироидизам се јавува почесто кај жените, а најчести симптоми се: хроничен замор, зголемување на телесната тежина, депресија, нетолеранција на студ, сува кожа и коса, нарушувања на меморијата и расположението, недостаток на концентрација. Од друга страна, хипертироидизмот може да предизвика симптоми како што се: потење, забрзан пулс, анксиозност, тремор, замор, отежнато спиење, нагло слабеење.

Секој треба да биде внимателен бидејќи болестите на тироидната жлезда можат да го погодат секого. Сепак, жените имаат проблеми пет до осум пати почесто од мажите. Вие припаѓате на особено ранлива група ако имате семејна историја на болест на тироидната жлезда или здравствена состојба како што се анемија, лупус, дијабетес тип 1 и други болести, ако сте постари од 60 години или ако земате лек кој има висока содржина на јод.

Советите за одржување на здравјето на тироидната жлезда вклучуваат квалитетен сон и одмор, здрава и урамнотежена исхрана од медитерански тип и редовно следење на нивото на тироидните хормони во крвта.

Некои намирници лошо влијаат на работата на тироидната жлезда, па затоа се советува да ги јадете во мали количини доколку имате проблем со работата на штитната жлезда.

Преработена храна

Огромен дел од натриумот што го консумираме доаѓа од преработена храна како што се засладени пијалоци, сувомеснати производи, виршли, паштети, замрзнати оброци и друго. Лесно ќе забележите големи количини на сол на декларациите на производите. Ова е лошо за луѓето со хипотироидизам кои треба да избегнуваат вишок натриум. Неактивната тироидна жлезда го зголемува ризикот од развој на висок крвен притисок и кардиоваскуларни болести, а консумирањето премногу натриум само ја влошува оваа состојба.

Слатки

Рафинираните шеќери генерално имаат лош ефект врз здравјето, особено кај луѓето со слаба тироидна жлезда кои имаат бавен метаболизам и се повеќе изложени на ризик од дебелеење. Шеќерите дополнително ги интензивираат воспалителните процеси во организмот и го зголемуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и дијабетес. Токму затоа, намалувањето на внесот на шеќер е еден од најважните чекори за подобрување на здравјето и намалување на негативното влијание врз тироидната жлезда.

Глутен

Сигурно сте слушнале за целијачна болест, болест поради која човечкото тело не може да го апсорбира глутенот од житарките како што се пченицата, ‘ржта и јачменот. Иако причината не е научно потврдена, луѓето со целијачна болест исто така имаат многу висок ризик од заболување на тироидната жлезда. Затоа секој кој има проблем со тироидната жлезда дефинитивно треба да избегнува храна која содржи глутен, како што се пекарски производи, тестенини, колачи или пиво.

Зеленчук од зелка

Иако е богат со растителни влакна, витамини и минерали и е вклучен во секоја здрава исхрана, зеленчукот со крстовидни растенија како што се зелката, брокулата, кељот, карфиолот и бриселското зелје се лоши за вас доколку имате проблеми со тироидната жлезда. Овој зеленчук го нарушува функционирањето на жлездата со тоа што го отежнува вашето тело да користи јод, кој е исклучително важен за производство на тироидни хормони.

Соја

Производството на естроген во телото може да го попречи нормалното функционирање на тироидната жлезда, а сојата е многу богата со фитоестроген. Ако тоа доведе до премногу високи нивоа на естроген, тоа може да има лош ефект врз вашата тироидна жлезда. Некои тврдат дека сојата влијае на послабата апсорпција на јод во тироидната жлезда, па ако се намали внесот на јод, сојата секако може да го зголеми ризикот од развој на болести на тироидната жлезда и затоа треба да се избегнува. Помалку е позната, но може да се најде и соја како состојка во конзервирана храна – туна, супа од кесичка, сладолед, бисквити, јогурт, колбаси и многу други облици на преработена храна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име