Дома Твој готвач Домашни карамели (рецепт)

Домашни карамели (рецепт)

951
0

Необичен десерт кој никого нема да остави рамнодушен…

Состојки:

400 гр шеќер

380 гр мед

малку сол

220 мл кондензирано млеко

120 мл слатка павлака

225 гр солен путер

1 ванилин шеќер или стапче ванила

1 шолја сечкани ореви

Подготовка:

Во поголем сад со подебело дно ставете го путерот и стопете го на тивок оган. Тргнете го од оган, а потоа додадете шеќер, мед, кондензирано млеко и слатката павлака и ако користите ванилин шеќер. Измешајте ја масата, па вратете се на посилен оган. Гответе околу десет минути, па ако не сте додале ванилин шеќер, измешајте ги семките од стапчето ванила.
Гответе на температура од 120 степени со постојано мешање. Доколку немате термометар за бонбони, можете да проверите дали смесата е готова така што ќе паднете малку од смесата во чаша ладна вода, ако ја задржи формата, смесата е готова.
Тргнете го од оган и веднаш измешајте ги оревите или другите сечкани јаткасти плодови. Истурете ја масата во силиконски калапи или плех обложен со мрсна хартија, израмнете, оставете добро да се излади, па исечете ги на коцки. Да се ​​чува на ладно место.
Совет: Карамелите се меки, затоа задолжително завиткајте ги во мрсна хартија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име