Дома Здравје Два чаеви кои помагаат при кашлица, грип и настинка

Два чаеви кои помагаат при кашлица, грип и настинка

1271
0

Чаевите се сојузници на имунитетот и билките од кои се направени можат да го зајакнат и заштитат организмот од честите респираторни инфекции кои ги придружуваат поладните зимски месеци.

Ѓумбир
Ѓумбирот (Zingiber officinale Zingiberaceae) дава лут, ароматичен вкус, а ризомите се подготвуваат свежи или сушени. Ѓумбирот е богат со ароматични испарливи масла кои му даваат карактеристичен вкус и арома. Маслото од ѓумбир содржи сесквитерпени, зингберен за кои ѓумбирот има антиинфламаторно дејство. Содржи монотерпени и алдехиди и делува против вирусите на настинка и има антисептички својства, помага при кашлање, помага при потење и ја смирува треската.

Ѓумбирот силно делува на здравјето, влијае на кардиоваскуларниот систем и циркулацијата, го помага варењето, го намалува апетитот и го започнува метаболизмот. Ѓумбирот е сојузник на имунитетот и е ефикасен во борбата против мачнините за време на патување и за време на бременоста против првите утрински мачнини, (предупредување: пред употреба потребно е да се консултирате со гинеколог).

Ѓумбирот благотворно делува на намалување на крвниот притисок, намалување на нивото на шеќер и холестерол во крвта. Чајот од ѓумбир има смирувачки ефект при првите знаци на настинка и грип, а лесно се подготвува.

Како да се подготви:
Додадете една лажичка свеж рендан ѓумбир во чаша врела вода, покријте и оставете да отстои пет до десет минути. Процедете го чајот и оставете да се излади. Во млакиот чај по желба додадете една лажичка домашен мед и свежо исцеден сок од лимон. Пијте по две шолји чај дневно. Иако ѓумбирот нема штетни ефекти по здравјето, дефинитивно е потребна претпазливост кај луѓето кои земаат антикоагуланси. Децата можат умерено да пијат благ чај од ѓумбир, а се препорачува овој чај да се комбинира со чаеви од јаболко или шумско овошје со додаток на домашен мед.

Бел слез
Слез(Malva sylvestris Malvaceae). Расте низ цела Европа и се карактеризира со дебели стебла, влакнести, влакнести лисја и светло виолетови цветови и плодови со по едно семе. За медицински цели се користат лисја и цветови богати со слуз. Слезот содржи антоцијани, полисахариди, флавоноиди и делува смирувачки на мукозните мембрани и бронхиите. Слезот се користи за смирување на кашлица и бронхијални заболувања. Поради содржината на слуз, бел слез има антиинфламаторни својства и е богат со полисахариди одговорни за зајакнување на имунитетот. Листовите содржат витамин Ц, бета-каротен и железо како добри сојузници на имунитетот.

Како да се подготви:
Чајот од бел слез можете да го направите така што ќе прелиете две лажички корен од бел слез со два до три децилитри млака вода и ќе го оставите да отстои минимум два часа за да исфрли слуз. Можете дополнително да го загреете чајот, да го процедите и по потреба да го засладите со лажичка домашен мед. Можете исто така да додадете 1,5 g суви лисја и цветови во шолја врела вода, покријте и вриете пет минути. Процедете го чајот и оставете да се излади. Во млакиот чај по желба додадете една лажичка домашен мед и свежо исцеден сок од лимон. Пијте една до три шолји чај дневно. Може да предизвика алергиски реакции кај чувствителни луѓе и не се препорачува за трудници или доилки.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име