Дома Здравје Брзото џвакање храна може да биде ПРИЧИНА за овој проблем

Брзото џвакање храна може да биде ПРИЧИНА за овој проблем

522
0

Брзината со која ја џвакате храната е многу важна.

Лекарите советуваат дека е многу важно храната да се јаде побавно и да се сече на помали парчиња. Во спротивно, поголемите парчиња храна може да предизвикаат надуеност и проблеми со варењето.

Варењето на храната започнува во устата, па начинот и брзината со која ја џвакате храната дополнително влијае на процесот на преработка на храната во организмот.

На мозокот му требаат околу 20 минути за да регистрира дека стомакот е полн, па затоа се препорачува побавно консумирање храна. Покрај тоа, придобивките од побавното џвакање се:

  • подобра апсорпција на хранливи материи
  • подобро варење
  • поголемо уживање во храната
  • намалено ниво на стрес

„Варењето не започнува во цревата, туку многу порано – во нашата уста – затоа погрижете се да одвоите време за да уживате во храната, џвакајќи го секој залак приближно 20 пати“ , вели нутриционистката Елинор Трап, која препорачува да не користите телефон или да гледате телевизија додека јадете:

„Пребрзо и избрзано јадење може да резултира со тоа што често јадете повеќе отколку што обично би јаделе. Исто така, кога јадете премногу брзо, не размислувате колку пати го џвакате секој залак, а тоа доведува до непријатно чувство на надуеност и варење. затоа што вашето тело нема време за правилно варење на консумираната храна“ , заклучува таа.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име