Дома Здравје Јапонските експерти открија колку сон навистина ни треба: Заборавете на кафето и...

Јапонските експерти открија колку сон навистина ни треба: Заборавете на кафето и чајот – ова е идеалната формула

4113
0

Јапонските експерти открија колку сон навистина ни треба: Заборавете на кафето и чајот – ова е идеалната формула

Еве во кое време треба да си легнете за да се разбудите освежени

На сите им е познато чувството кога омразениот будилник не буди од сладок сон во најинтересниот момент. Ни треба долго време да се вразумиме, да разбереме каде сме, а подоцна цел ден се чувствуваме преоптоварени. Сепак, постои начин секогаш лесно да се будите.

За време на спиењето, едно лице се движи помеѓу две главни фази на спиење: брз и бавен сон. Добриот сон се состои од 5-6 такви целосни циклуси. Научниците го пресметале времетраењето на секој од нив, што овозможило да се знае временскиот период кога телото ќе биде во РЕМ фаза на спиење, а во тоа време е најлесно да се разбуди.

Во просек, човекот заспива за 15 минути, па ако треба да се разбудите во 6 часот, најдобро е да си легнете во 20:45 или 22:15 часот. Се разбира, ако спиењето и исхраната се здрави и правилни, тогаш по 7 часа спиење лицето треба да се разбуди самостојно .

Во колку часот да одиме да спиеме?

Најдобро време за спиење и одмор е од 21-00 до 00-00 часот. Пред полноќ, 1 час сон се брои како 2 часа, што го потврдуваат современите научници. Полноќ е време за одмор на целата природа, бидејќи сонцето е во најниската положба. Сонцето е одговорно за законите на времето, па дневната рутина и исхраната се тесно поврзани со сончевата активност.

Во овој момент, човечкиот нервен систем мирува. За да го потврдите ова, можете да спроведете експеримент:

Одете на спиење во 21:00 часот, а потоа разбудете се во 1:00 часот или 2:00 часот по полноќ. И ќе се чувствувате како добро да спиете. На исток, многу луѓе живеат според овој режим.

Во колку часот треба да станеме наутро?

Од 2-00 до 6-00 е активна посебна енергија, која дава ентузијазам и бодрост. Која енергија делува во временскиот период во кој човек се буди, тогаш дејството на таквата енергија ќе се почувствува во текот на денот. Затоа, треба да се разбудите помеѓу 2 и 6 часот наутро и цел ден ќе бидете под влијание на вати енергија – веселост. На исток, ова време се нарекува време на светците .

Јапонските научници спроведоа истражување и за времето пред изгрејсонце и го открија следново: Во времето пред зори, специјалните сончеви зраци продираат во атмосферата и предизвикуваат посебен ефект во телото. Во овој момент, телото работи на два начина, ноќно и дење, односно во пасивен и активен режим. И токму во тој момент се случува преминот од ноќен во ден режим.

Ако лицето спие во ова време, тогаш ова префрлување не се случува. Потоа цел ден работи во ослабен режим и се бори со поспаност бидејќи е во погрешен режим. Оттука и постојаната употреба на кафе и чај , кои се благи опојни средства.

Исто така, овој временски период (од 2 до 6 часа) е одличен за чистење на телото, па ако човек се разбуди рано, тогаш телото природно се чисти и се ослободува од токсините.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име