Дома Здравје Што е хиперактивен мочен меур и кои симптоми укажуваат на оваа состојба

Што е хиперактивен мочен меур и кои симптоми укажуваат на оваа состојба

762
0

Што е хиперактивен мочен меур и кои симптоми укажуваат на оваа состојба.

Симптомите на прекумерно активниот мочен меур влијаат на телото со тоа што предизвикуваат стрес и влијаат на квалитетот на животот, а ова нарушување е многу почеста кај жените.

Хиперактивниот или хиперактивен мочен меур е состојба и збир на симптоми кои можат да влијаат на тоа колку често имаме нагон за мокрење и колку е тоа итно. Абдоминална траума, инфекција, оштетување на нервите, лекови и одредени течности може да бидат причините за ова нарушување на мочниот меур.

Што е хиперактивен мочен меур?
Премногу активниот мочен меур е комбинација од симптоми кои можат да доведат до почесто мокрење, како и неконтролирана потреба за мокрење, инконтиненција и ноќно мокрење. Премногу активниот мочен меур е состојба која најчесто се јавува кај луѓе постари од 65 години, но жените може да го имаат ова нарушување на помлада возраст, обично околу 45 години.


Колку често е хиперактивниот мочен меур и како тоа влијае на телото?


Премногу активниот мочен меур е честа појава и е многу почеста кај жените отколку кај мажите. Симптомите на хиперактивниот мочен меур влијаат на телото со тоа што предизвикуваат стрес и влијаат на квалитетот на животот.

Ова нарушување не поминува само по себе и ако не се лекува, симптомите на прекумерно активниот мочен меур може да се влошат, мускулите во мочниот меур кои помагаат во контролата на мокрењето може да ослабат, а ткивата на карличниот под може да станат тенки.

Кои се симптомите на хиперактивен мочен меур?


Премногу активниот мочен меур претставува збир на симптоми како што се:
Нагонот за мокрење е ненадејна, неконтролирана потреба за мокрење. Кога личноста со оваа состојба чувствува потреба да уринира, има многу малку време да стигне до тоалетот.


Често мокрење. Честата потреба за мокрење значи дека лицето мора да оди во тоалет почесто од вообичаено.
Итна инконтиненција. Итна инконтиненција е ненадејна, неконтролирана потреба за мокрење, а урината може да истече.
Ноктурија е потребата да се станува најмалку двапати секоја вечер за да се оди во тоалет.


Која е главната причина за хиперактивен мочен меур?


Состојбите или повредите кои влијаат на мускулот на детрузорот предизвикуваат хиперактивен мочен меур. Детрузорниот мускул е збир на мазни мускулни влакна во ѕидот на мочниот меур, а состојбите кои предизвикуваат хиперактивен мочен меур може да вклучуваат:

Абдоминална траума. Бременоста и породувањето може да ги истегнат и ослабат мускулите на дното на карлицата. Карличните мускули се мускулите и ткивата кои ги поддржуваат органите во долниот дел на стомакот, така што мочниот меур може да падне од својата нормална положба ако карличните мускули ослабнат.


Оштетување на нервите. Понекогаш телото испраќа сигнали до мозокот и мочниот меур дека треба да уринира во погрешно време. Одредени болести и трауми може да предизвикаат оштетување на нервите, вклучително и операција на карлицата или грбот, хернија на дискови, терапија со зрачење, Паркинсонова болест, мултиплекс склероза или мозочен удар.


Лекови, алкохол и кофеин. Сите овие супстанции можат да ни ги отрпнат нервите, што влијае на сигналите испратени до мозокот и предизвикува прелевање на мочниот меур. Диуретиците и кофеинот, на пример, може да предизвикаат брзо полнење на мочниот меур и потенцијално да истече урина.


Инфекција . Инфекцијата, како што е инфекцијата на уринарниот тракт , може да ги иритира нервите на мочниот меур и да предизвика стискање на мочниот меур без предупредување.

10 вообичаени нарушувања на очите на кои треба да обрнете внимание


Дополнителна тежина. Прекумерната тежина може да изврши дополнителен притисок врз мочниот меур, што може да предизвика нагонска инконтиненција.


Недостаток на естроген после менопауза . Хормоналните промени може да предизвикаат нагон инконтиненција, а експертите наведуваат дека во овој случај може да помогне само вагиналната естрогенска терапија.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име