Дома Здравје Четири вообичаени навики кои можат да го зголемат ризикот од деменција, според...

Четири вообичаени навики кои можат да го зголемат ризикот од деменција, според студиите

5558
0

Четири вообичаени навики кои можат да го зголемат ризикот од деменција, според студиите

ДЕМЕНЦИЈАТА не е специфична болест, туку општ термин за нарушена способност за паметење, размислување или донесување одлуки што го попречува извршувањето на секојдневните активности. Во моментов, повеќе од 55 милиони луѓе ширум светот имаат деменција, а секоја година има речиси десет милиони нови случаи, според Светската здравствена организација.

Значи, со оглед на зачестеноста на овој синдром, важно е да знаеме како можеме да го спречиме. Така, научниците открија четири вообичаени навики кои можат да го зголемат ризикот од деменција.

  1. Пиење алкохол

Фактот дека пиењето не е најдобро за нашиот мозок можеби не е толку изненадувачки, бидејќи дури и мала количина алкохол може да има штетни ефекти. Студија од 2022 година покажа дека само две просечни литри пиво или чаши вино дневно може да го стареат мозокот за десет години, што потоа придонесува за деменција.

  1. Немање доволно сон

Тешкотии со концентрација, заборавеност и ниско ниво на енергија се последиците од недостатокот на сон. Научниците велат дека долгорочното лишување од сон може да го зголеми ризикот од деменција.

Студијата објавена во 2021 година покажа дека оние кои спијат шест часа или помалку во текот на ноќта го зголемуваат ризикот за 30 проценти во споредба со оние кои спиеле седум часа или повеќе.

  1. Малку или без вежбање

Редовното вежбање е одлично за телото, но прави чуда и за умот. Според Здружението за Алцхајмерова болест , редовното вежбање може да го намали ризикот од развој на деменција за околу 28 проценти и за 45 проценти посебно за Алцхајмерова болест.

„Истражувањето покажа дека редовната физичка активност е еден од најдобрите начини за намалување на ризикот од деменција“, изјави истражувачот д-р Тим Бинланд за The Sun.

  1. Пушење

„Ако пушите, се ставате себеси на многу поголем ризик од развој на деменција подоцна во животот“, предупредува д-р Бинланд. Се проценува дека пушењето го зголемува ризикот од развој на деменција за 30 до 50 отсто, а некои експерти истакнуваат дека дури 14 отсто од случаите во светот може да се припишат на пушењето.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име