Дома Здравје Често занемарен здравствен проблем може да биде симптом на смртоносна болест

Често занемарен здравствен проблем може да биде симптом на смртоносна болест

689
0

Често занемарен здравствен проблем може да биде симптом на смртоносна болест

Не ги игнорирајте промените во мокрењето или крвта во урината. Симптомите на рак на мочниот меур често личат на инфекции на уринарниот тракт, па многу луѓе имаат тенденција да ги игнорираат
Ракот на мочниот меур е меѓу 10-те најчести видови на рак во светот . Тој е шести најчест рак кај мажите или деветти кога станува збор за двата пола. Она што загрижува е фактот дека развојот на овој рак често би можел да се спречи доколку симптомите не се игнорираат.

Познато е дека болеста се развива бавно, што значи дека е поверојатно да ги погоди оние на возраст над 75 години – но може да се најде и кај помлади возрасни лица.

Фактори на ризик
Пушењето го зголемува ризикот од рак на мочниот меур за 5-7 пати и повеќето од пациентите се хронични пушачи. Имено, канцерогените материи од чадот од тутунот се излачуваат во урината преку бубрезите, а при минување низ мочниот меур придонесуваат за развој на тумори.


Покрај пушењето, постојат и други фактори на ризик кои го потенцираат развојот на рак на мочниот меур:

долготрајна изложеност на индустриски хемикалии – анилински бои, ароматични амини
шистозомијаза – инфекција со паразитот Schistosoma haematobium (честа појава во Египет)
хемотерапија со цитостатици – на пр. циклофосфамид или фенацетин
карлично зрачење
долготрајна употреба на аналгетици
камења во уринарниот систем
хронична инфекција на мочниот меур
наследно

Раната дијагноза е клучна
Како и кај секој друг вид на рак, раната дијагноза е клучна за лекување на болеста пред да се прошири. Сепак, вообичаените симптоми поврзани со оваа болест често се занемаруваат или брзо се отфрлаат. На пример, најчест знак за рак на мочниот меур е крв во урината, а дури 80 отсто од дијагностицираните ја имаат.

Но, тоа е обично безболно и луѓето имаат тенденција да го игнорираат. Иако крвта во урината не е непосреден знак дека имате рак на мочниот меур и може да биде симптом на голем број други состојби, задолжително посетете го вашиот лекар.

Симптоми кои не треба да ги игнорирате
Покрај повремена или постојана крв во урината, постојат уште некои предупредувачки знаци на кои треба да обрнете внимание:

потребата за почесто мокрење
чувство на печење при мокрење
ненадејни нагони за мокрење


Знаците кои може да укажат дека ракот на мочниот меур веќе достигнал напредна фаза и се проширил на други делови од телото вклучуваат:

карлична болка
болки во коските
отекување на нозете
ненамерно губење на тежината
Секако, може да се работи и за други состојби, но секако овие симптоми не треба да се игнорираат. Многумина, всушност, претпоставуваат дека зборот „само“ се однесува на инфекција на уринарниот тракт и се лекуваат дома со разни чаеви.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име