Дома Здравје Чајот и сирупот од ловор се одлични за кашлица и болки во...

Чајот и сирупот од ловор се одлични за кашлица и болки во грлото

889
0

Ловоровиот лист долго време е ценет како врвен зачин кој на јадењата им дава карактеристична арома, но и како природен лек кој има антиинфламаторно и антисептично дејство.

Лисјата на древното зимзелено растение кое расте низ Медитеранот се богати со различни минерали (калиум, бакар, манган, калциум, железо, цинк, магнезиум, селен) и витамини од групата Б кои се важни за метаболизмот, хормоналната рамнотежа и нормалните нерви и мускули.

Ловорот се користи во лекување на дигестивни и кардиоваскуларни нарушувања, гихт и ревматизам, како и нервоза и несоница.

Етеричното масло од ловор е одлично за инхалации, а многу е корисно и за дезинфекција на местото во сезоната на настинки и вируси.

Се препорачуваат чај и сируп од ловоров лист за зајакнување на имунитетот, чистење на дишните патишта и ублажување на кашлица, болки во грлото и бронхитис.

Чај од ловор

Искинете 3 свежи или суви ловорови листови на помали парчиња или ситно исечкајте ги, па прелијте ги вода и варете 10 минути.

Се трга од оган и се остава покриено 10 минути, па се процедува.

Кога малку ќе се олади додадете една лажица сок од лимон и 1-2 лажици домашен мед. Пијте 2-3 шолји чај дневно.

Ловоров сируп

Подгответе 6 свежи или 8 суви ловорови листови, вода, 6 лажици кафеав шеќер или мед, сок од 1 лимон.

Оставете ја водата да зоврие, а кога ќе зоврие додадете ги ловоровите листови и варете поклопено 6-10 минути. Отстранете го ловоровиот лист и истурете ја течноста во друг сад.

Додадете кафеав шеќер (или мед) и исцедете го лимонот. Добро измешајте сè додека шеќерот (или медот) целосно не се раствори.

Земете 1-3 лажички сируп дневно (може да се зема ладен или топол).

Ловоров сируп чувајте го во фрижидер, во стаклено шише. Може да стои неколку дена, а потоа да направи нови ако е потребно.

Претходна објаваАко ви се јави ова на кожата, проверете ги бубрезите!
Следна објаваЗошто сепак треба да се обидете да избегнете инфекција со омикрон? Еве објаснување од експерт

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име