Дома Психолошки совети Три особини на емоционално незрели луѓе: Препознајте ги СЕГА

Три особини на емоционално незрели луѓе: Препознајте ги СЕГА

495
0

Три особини на емоционално незрели луѓе: Препознајте ги СЕГА

  1. Избегнување на одговорност
    „Животот е полн со подеми и падови и понекогаш работите не одат според планот. За повеќето возрасни, ова е само дел од животот, можност да учат и растат. Меѓутоа, за оние на кои им недостига емоционална зрелост, овие ситуации често се гледаат поинаку“, изјави Феј за Hack Spirit. Наместо предизвиците да ги гледаат како можности за раст, таквите луѓе имаат тенденција целосно да избегнуваат одговорност.

„Ова избегнување одговорност може да се манифестира на различни начини: обвинување други за сопствените грешки, одбивање да се признае сопствената улога во конфликтот или едноставно бегање од тешки ситуации“, додаде советникот.

  1. Тешкотии при прифаќање критики
    „Сите знаеме дека критиката е тешко да се проголта, но за возрасните на кои им недостига емоционална зрелост често е уште полошо. Тие можат да реагираат дефанзивно или агресивно дури и на најконструктивната критика. Како да ја блокираат секоја можност за разбирање или раст. „Можеби е тешко, но запомнете – се работи за нивното патување на емоционален раст“, ​​вели Феј.
  2. Обвинувајќи ги другите за нивните чувства
    „Емоционално зрелите возрасни сфаќаат дека нивните чувства се одговор на животните настани и не се предизвикани од други луѓе. Меѓутоа, возрасните на кои им недостасува емоционална зрелост имаат тенденција да ги гледаат работите поинаку“, вели советникот. Тие често ги обвинуваат другите за нивните чувства, што не сакаат да си ги признаат.

„Тие би можеле да кажат работи како „Ти ме правиш толку лут“ или „Ти си причината поради која сум вознемирена“. Но, вистината е – нашите чувства се наши. Да, другите луѓе можат да влијаат на нашите емоции, но на крајот на денот ние сме тие што ги контролираме“, заклучи Феј.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име