Дома Живот Технологијата штотуку успеа да ги прочита мислите за прв пат

Технологијата штотуку успеа да ги прочита мислите за прв пат

369
0

За прв пат во светот беше претставен модел наречен MinD-Vis кој може да го протолкува она што човекот го гледа само врз основа на мозочната активност.

Моделот работи така што ги толкува „мнемоничките непроменливи“ кои се присутни во мозокот кога личноста гледа предмет.

Овие мнемонички непроменливи се обрасци кои се складирани во различни мемории, кои беа зачувани секој пат кога гледавме во ист предмет.
MinD-Vis беше во можност да реконструира многу убедливи слики кои се семантички конзистентни со деталите од скенирањето на мозокот, дури и во состојба на мирување.


Истражувачите веруваат дека моделот може да се користи за развој на протетика за луѓе кои се слепи или со оштетен вид. Може да се користи и за помош на луѓе со нарушувања на меморијата, како што е Алцхајмерова болест.
Резултатите од овој експеримент покажуваат дека овој модел ги надминал сите најсовремени методи.

Декодирањето на визуелните стимули од сликите на мозокот има за цел да го продлабочи нашето разбирање за човечкиот визуелен систем и да изгради цврста основа за премостување на човечката визија и компјутерската визија преку интерфејси мозок-компјутер.

Претходна објаваОвие знаци покажуваат дека сте премногу строг родител, тврдат експертите
Следна објаваЗнаете ли зошто чувството на студ ве тера да уринирате?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име