Дома Родители и деца Таканаречен војнички метод за дисциплина кај деца

Таканаречен војнички метод за дисциплина кај деца

597
0

Најдобрите навики од војска кои создаваат дисциплина: Многумина ги заборавиле, но се многу корисни за воспитување деца.
Најдобар начин да се дисциплинира детето е да се применат методите што се користат во војската, на кои многумина забораваат.

Создавањето дисциплина е една од најважните работи во животот и многу помага при извршување на одредени функции. Тоа е збор што претставува синоним за армијата, воената дисциплина е токму она што би било пожелно да се примени во образованието на децата .

Постојат неколку едноставни правила кои се применуваат во војската со децении, од кои и родителите и децата можат многу да научат.


Во армијата секое утро станувате во 6 часот , по што војниците брзо се облекуваат и ги местат своите кревети, чаршафите мора да бидат совршено затегнати, а ако тоа не е така, војникот ќе мора да работи повеќе и да започне повторно. Додека некои деца поминуваат половина од денот во кревет, а нивните мајки им ги средуваат креветите, ова не изгледа како строго правило.

Личната хигиена е многу важна во војската. Нема војник кој заборавил да се измие наутро.
Војниците секојдневно ги средуваат и чистат собите во кои престојуваат , а тоа е една од секојдневните рутини. Денес, родителите често ги поштедуваат своите деца кога се во прашање домашните обврски и ја вршат целата работа наместо нив. Активирањето на децата во домашните работи промовира создавање на корисни навики за живот.

Војниците никогаш не го прескокнуваат појадокот и имаат три оброци секој ден во исто време. Не можат да бидат пребирливи кога станува збор за храната, јадат што и да им се сервира, дури и ако тоа е војнички грав секој трет ден, за што поранешните војници велат дека е едно од највкусните јадења досега.

Војниците се рекреираат секој ден . Има деца кои не сакаат физичко образование и кои измислуваат секакви причини кога треба да трчаат или да шутнат топка. Правилниот раст и физичкиот развој на најмладите се подеднакво важни како и развојот на здрави навики.

Во армијата се посветува големо внимание на правилното држење на телото , додека во секојдневниот живот се зголемува бројот на деца со деформитети на ‘рбетот.

Се знае колку војниците се дисциплинирани и послушни, што не може да се каже за некои од денешните деца.

Иако родителите не треба да се однесуваат како генерали, ниту децата не треба да го потценуваат нивниот авторитет.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име