Дома Живот Таа се радуваше на животот, љубовта и пријателите: 20 цитати на Ана...

Таа се радуваше на животот, љубовта и пријателите: 20 цитати на Ана Франк кои ќе ве натераат да се сетите што е навистина важно

1377
0

Таа се радуваше на животот, љубовта и пријателите: 20 цитати на Ана Франк кои ќе ве натераат да се сетите што е навистина важно

Ана Франк е симбол на борбата против сите форми на нечовечност, а зборовите на оваа трагично жртва на девојката и денес носат важни лекции за животот.

Анелизе Мари Франк, попозната како Ана Франк , е родена во Франкфурт, на реката Мајна и била германска државјанка до 1941 година, кога тоа право и било одземено со озлогласените Нирнбершки закони.

По нејзината смрт, малата Ана стана една од најпознатите жртви на холокаустот, благодарение на објавувањето на дневникот што го водела за време на нацистичката окупација за време на Втората светска војна.

Од нејзиното перо излегоа најубавите лекции за пријателството, љубовта и добрината , а ние издвојуваме 20 цитати од Ана Франк, по кои ќе гледате на животот со други очи.

„Колку е прекрасно што никој не треба да чека ниту момент за да почне да го прави светот подобро место“.

„Постои само едно правило што треба да се запамети: смејте се на сè и заборавете на сè друго! Звучи егоистично, но навистина е единствениот противотров за самосожалување.

„Навистина е чудо што не се откажав од сите мои идеали затоа што изгледаат толку апсурдни и невозможни да се постигнат. Сепак, не се откажувам од нив затоа што, и покрај сè, сè уште верувам дека луѓето се добри .

„Луѓето можат да ви кажат да замолчите, но тоа не ве спречува да имате свое мислење.

„Спомените ми значат повеќе од фустаните.

„Запомнете ја целата убавина околу вас и бидете среќни“.

„ Големината на човекот не лежи во богатството и моќта, туку во карактерот и добрината . Луѓето се само луѓе, и сите луѓе имаат маани и недостатоци, но сите сме родени добри“.

„Сфатив дека убавината секогаш постои некаде – во природата, сончевите зраци, слободата, во себе; сето тоа може да ви помогне“.

„Родителите можат да дадат добар совет или да го водат детето на вистинскиот пат, но конечното формирање на карактерот на човекот лежи во неговите сопствени раце.

„ Секој што е среќен ќе ги усреќи и другите “.

„Долгорочно, најострото оружје од сите е љубезната и нежна душа.

„ Каде што има надеж, има живот. Тоа нè исполнува со свежа храброст и нè прави повторно силни“.

„Сите ние живееме со желба да бидеме среќни. Во нашите животи сите се различни, а сепак исти“.

„Можете да бидете осамени дури и кога многу луѓе ве сакаат ако не сте единствениот и единствениот за никого“.

„ Едно момче ќе биде момче. Па дури и тоа не би било важно ако ги спречиме девојките да бидат девојчиња“.

„Среќата се заработува со правење добро и работа, не претерување и мрзеливост. Мрзеливоста можеби е привлечна, но само работата обезбедува вистинско задоволство “.

Длабоко во себе, младите се поосамени од старите.

„Сакам да пишувам, но повеќе од тоа сакам да изразам се што лежи длабоко во моето срце.

„Зошто некои луѓе мора да гладуваат, додека во другите делови на светот има вишок? О, зошто луѓето се толку луди ?

„Не сакам да живеам залудно, како повеќето луѓе. Сакам да бидам корисен и да им донесам задоволство на сите луѓе, дури и на оние што никогаш не сум ги сретнал. Сакам да продолжам да живеам и по смртта !

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име