Дома Здравје Сипаници – Сè што треба да знаете

Сипаници – Сè што треба да знаете

320
0

Сипаници – Сè што треба да знаете

Веруваме дека секој има длабоко врежана слика за нас со безброј бели точки на нашите тела. Како деца, тие слики со бели точки на кожата ни беа повеќе смешни отколку страшни – немавме поим колкава опасност всушност претставуваат тие мали точки.

Во минатото, малите сипаници беа една од најзаразните инфекции која за жал најмногу ги погодуваше најмладите, оставајќи зад себе катастрофални последици и неизбришливи траги.

Денес, благодарение на медицината и науката, големите сипаници се само далечно минато за сите нас.

Со оглед на неизбришливиот белег што сипаниците го остави врз целото човештво, во остатокот од текстот ќе истражиме како се развивала борбата против сипаниците со текот на времето и какви напори биле преземени за искоренување на сипаниците.

Што е сипаница?
Сипаниците, попознати како овчи сипаници, се сериозна, акутна болест, т.е. заразна болест која во повеќето случаи ги погодува најмладите, т.е. децата.

До околу 1960-тите, имаше помеѓу 12-13 милиони случаи на мали сипаници годишно во светот. Со оглед на неговата широка распространетост, беше јасно дека е потребно одржливо решение за практично искоренување на големите сипаници. Пред да биде откриена вакцината, големите сипаници оставија тешки последици, а понекогаш дури и смрт.

За среќа, по воведувањето на вакцината против сипаници, бројот на заболени драстично се намали, а денес нивната појава е се поретка.

Кој добива сипаници?
Несомнено е дека и двете болести најмногу ги погодиле децата, но на развој на оваа заразна болест биле подложни и постарите лица кои немале мали сипаници или ја примале вакцината во младоста.

Значи, оваа заразна болест практично ги погоди луѓето од сите возрасти .

Причината зошто децата беа најчесто погодената група е тоа што тие имаат помал, послаб имунитет од возрасните и затоа имаат многу поголеми шанси за брзо развивање на болеста бидејќи нивниот имунитет не е толку цврсто развиен како кај возрасните. Дополнително, децата имаа многу поголеми шанси да се заразат во колективни средини како градинки, училишта и слично.

Иако случаите на сипаници се ретки денес, не треба да се исклучи фактот дека сè уште постои ризик од епидемија каде вакцинацијата не е на високо ниво.

Симптоми на мали сипаници и како и како да ги препознаете
Од моментот кога вирусот ќе влезе во телото, до манифестацијата на болеста оптимално може да потрае 7-18 дена . После тоа почнуваат да се појавуваат првите симптоми на сипаница. Сигурно се прашувате како да препознаете сипаници или како да ги разликувате од, на пример, сипаници ?

Главната разлика е во изгледот на исипот, кај сипаниците точките обично се помали и површни, додека кај сипаници има осип во вид на мали плускавци на телото кои се полни со течност.

Значи, кога се во прашање симптомите на сипаница, најчесто првото нешто што се случува е покачена температура, зголемена кашлица, а човекот се чувствува слаб.

Она што е карактеристично за оваа болест е сипаница која се јавува на кожата, т.е. црвени точки. Овие точки почнуваат да се појавуваат полека, главно во пределот на лицето, а потоа брзо се шират на остатокот од телото. Во моментот кога ќе се појави осипот, личноста се смета за најзаразна.

Значи, за сипаници, симптомите се како што следува:

покачена температура
главоболка
осип
кашлица
воспалено грло
течење на носот
чувство на малаксаност
Ве молиме имајте предвид дека ако ги забележите овие симптоми кај себе или кај некој ваш близок, веднаш контактирајте го вашиот лекар!

Сипаници кај бебиња
Појавата на сипаници кај бебињата може да биде крајно загрижувачка поради нивниот недоволно развиен имунитет, како и поради зголемениот ризик од посериозни компликации. Симптомите на мали сипаници кај бебињата се горе-долу исти како кај малку постарите деца и возрасните, но овие симптоми кај бебињата може да бидат поизразени и да предизвикаат посериозни компликации.

Бебето често може да одбие храна, да има потешкотии со дишењето, а осипот може да биде пообилен и да предизвика чешање.

Со цел да се заштитат бебињата од сипаници, важно е да се следат и да се придржуваат до препораките за вакцинација. Вакцината против мали сипаници е дел од редовниот распоред за имунизација – првата доза од вакцината обично се дава на возраст од 12 до 15 месеци, додека втората доза се дава пред да започнете со училиште, идеално помеѓу 4 и 6 години.

Сипаници кај возрасни и деца
Сипаниците кај децата биле честа појава, но во помала мера ги погодувале и возрасните. Сипаниците кај возрасните и децата обично се идентични, односно симптомите кои се појавуваат се главно исти.


Температура, осип, главоболка, малаксаност се карактеристични знаци на сипаница. Симптомите обично се појавуваат по период на инкубација, а штом ќе се појават симптомите, болеста обично трае во следните 7-10 дена.

Иако симптомите се повеќе или помалку слични, малите сипаници може да бидат потешки и придружени со посериозни компликации кај возрасни со ослабен имунолошки систем, бремени жени и луѓе со хронични заболувања.

Поради високата преваленца, како и сериозноста на последиците, превенцијата со вакцинација е од суштинско значење за да се намали можноста за ширење на вирусот.

Лезии на кожата


Како се пренесува сипаница?
Сипаниците најчесто се пренесуваат со директен контакт, односно преку капки . Кога заразено лице кашла или кива, ситни капки што го содржат вирусот може да останат во воздухот или да ги вдиши лице во близина.

Покрај тоа, вирусот може да се пренесе и со допирање на предмети и површини на кои се задржал вирусот.

Третман на сипаници – како се лечи сипаница?
Не постои специфичен лек за мали сипаници. Третманот главно е насочен кон ублажување на симптомите, односно лекарите обично препишуваат лекови за намалување на температурата, намалување на назалниот секрет и слично.

Она што најмногу им се советува на пациентите за време на лекувањето е одмор – затоа, неопходно е на заразеното лице да му се обезбеди доволно одмор во текот на денот за телото да собере доволно сила за да се избори со инфекцијата.

Дополнително, со оглед на високата температура, потребно е да се одржува адекватен внес на течности во текот на денот, особено кај децата, за да се избегне дехидрација.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име