Дома Здравје Седум видови лекови кои не треба да се пијат во временска близина...

Седум видови лекови кои не треба да се пијат во временска близина со кафе

4465
0

Седум видови лекови кои не треба да се пијат во временска близина со кафе

Употребата на некои лекови и кофеин во исто време може да доведе до кардиоваскуларни, гастроинтестинални, респираторни и дерматолошки проблеми.

Наизглед безопасно утринско кафе може да го намали ефектот на лекот или да го натера да работи понапорно за вас. Бидете внимателни и консултирајте се со лекар

Многумина се потпираат на кафето за да го започнат денот или барем повремено да уживаат во него. Но, треба да се запомни дека кофеинот може да влијае на ефектот на некои лекови. Тоа може да го промени начинот на кој лековите се апсорбираат, се разградуваат и се отстрануваат од нашите тела, што ги прави помалку ефикасни или предизвикувајќи неочекувани несакани ефекти.

Според Healthnews , ова се седумте лекови кои треба да ги избегнувате доколку консумирате кофеин. Имено, кофеинот се метаболизира во црниот дроб со помош на ензими кои се одговорни и за метаболизирање на некои лекови. Затоа, кога кофеинот и овие лекови се земаат заедно, тоа може да доведе до кардиоваскуларни, гастроинтестинални, респираторни и дерматолошки проблеми.

  1. Аденозин

Аденозин може да се даде на пациентот пред срцев стрес тест, а исто така се користи за лекување на суправентрикуларна тахикардија – состојба која се карактеризира со забрзани отчукувања на срцето. Кофеинот може да го блокира дејството на овој лек, па затоа не треба да се земаат заедно.

  1. Антикоагуланси

Лековите кои го забавуваат згрутчувањето на крвта не делуваат со кофеинот бидејќи се покажа дека го намалува метаболизмот на варфаринот (најчесто користен антикоагулант). Кофеинот се врзува за ензимите и ги спречува да го метаболизираат лекот. Како резултат на тоа, нивото на варфарин во крвта се зголемува, што го подобрува антикоагулантниот ефект на лекот.

  1. Некои антибиотици

Кинолонските антибиотици често се користат за лекување на бактериски инфекции на уринарниот тракт, сексуално преносливи болести, гастроинтестинални инфекции и инфекции на коските и зглобовите. Некои од кинолонските антибиотици се ципрофлоксацин, офлоксацин, норфлоксацин и моксифлоксацин.

Кинолоните може да го забават излачувањето на кофеинот, што значи дека тој останува во вашето тело подолго. Ова може да доведе до зголемени несакани ефекти како што се забрзан пулс, палпитации, нервоза и главоболка.

  1. Мексилетин

Се користи за лекување на вентрикуларни аритмии – абнормален срцев ритам. Истражувањата покажаа дека, иако кофеинот не влијае на излачувањето на мексилетин, мексилетинот го намалува излачувањето на кофеинот за 50%. Затоа штетното дејство на мексилетин може да се влоши со зголемена концентрација на кофеин, пренесува Ordinacija .

  1. Антидепресиви

Селективни инхибитори на повторното одземање на серотонин (SSRIs) се антидепресиви кои се користат за лекување на депресија, опсесивно-компулсивно нарушување, анксиозни нарушувања, ПТСН и тешки фобии.

Примери на SSRI се флуоксетин (Прозак или Оксактин), флувоксамин (Фаверин), циталопрам (Ципрамил), пароксетин (Сероксат) и сертралин (Лустрал).

Се препорачува да се избегнува кофеин, особено додека се зема флувоксамин. Се покажа дека излачувањето на кофеин се намалува за 80% кога се зема со овој лек, што може да ги влоши несаканите ефекти на кофеинот, како што се забрзан пулс, гадење и несоница.

  1. Лекови за остеопороза

Бифосфонати како што се алендронат, ибандронат и рисдронат се користат во третманот на остеопороза. Докажано е дека кафето ја намалува апсорпцијата на бифосфонати, намалувајќи го нивниот ефект.

  1. Бронходилататори

Бронходилататорите фурафилин и теофилин се користат за лекување на астма и хронична опструктивна белодробна болест.

Докажано е дека фурафилинот влијае на метаболизмот на кофеинот, што доведува до прекумерна акумулација на кофеин во крвта. Земањето кофеин со фурафилин може да ги зголеми несаканите ефекти поврзани со кофеинот, како што се металоиди, гадење и главоболка.

Пред да земете лекови, секогаш прашајте го вашиот лекар за можните интеракции помеѓу храната и лековите. Дополнително, важно е да ги читате етикетите и предупредувањата за лекови за да бидете информирани за можните интеракции.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име