Дома Твој готвач ‘Ржани благи лепчиња (рецепт)

‘Ржани благи лепчиња (рецепт)

1046
0


Ако сакате лепчиња, но ве заплашува нивната калорична содржина, обидете се да направите полесна верзија на слатки лепчиња. Во овој рецепт, пченичното брашно се меша со ‘ржаното брашно. Благодарение на ова, бројот на калории во една порција е речиси преполовен.

Состојки :

Пченично брашно – 250 g;
‘Ржано брашно – 125 g;
Вода – 250 ml;
Путер – 5 g;
Сув квасец – 4 g;
Шеќер – 10 g;
Сол – 10 g;
Суви кајсии – 20 g;
Коријандер – 10 g;
Цимет – 10 гр.

Чекор по чекор рецептот

Чекор 1:

Загрејте ја водата. Истурете квасец и шеќер во неа, измешајте.

Чекор 2:

Просејте два вида брашно, соединете ги во еден сад. Истурете ја водата со квасецот, добро измешајте. Замесете меко тесто.

Чекор 3:

Покријте го тестото со крпа. Оставете го да отстои 40 минути и за тоа време можете да готвите три вида филови.

Чекор 4:

Сувите кајсии истурете мала количина врела вода. По неколку минути исцедете ја течноста, сувото овошје ситно исечкајте го. Се топи путерот.

Чекор 5:

Нараснатото тесто поделете го на три еднакви парчиња. Во еден од нив треба да додадете семе од коријандер.

Чекор 6:

Вториот дел од тестото измешајте го со сечканите суви кајсии.

Чекор 7:

Последното парче расукајте го тенко. Подмачкајте го со путер, обилно посипете го со цимет одозгора. Исечете го тестото на неколку ленти, секоја од нив виткајте ја во ролат.

Чекор 8:

Формитрајте кружни лепчиња од тесто со суви кајсии и коријандер. Исечете го врвот на секое топче со остар нож.

Чекор 9:

Ставете ги лепчињата на подмачкан плех, посипете ги со брашно. Оставете ги да отстојат под крпата уште еден час. Печете ги лепчињата 25 минути на 220°.

Погрижете се парчињата суво овошје да бидат рамномерно распоредени на идните лепчиња. Можете да додадете суво грозје, урми или сливи.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име