Дома Психолошки совети Разочарување и очекувања: Реакцијата на телото!

Разочарување и очекувања: Реакцијата на телото!

474
0

Разочарување и очекувања: Реакцијата на телото!

Во процесот на воспоставување на способноста за „справување“ со разочарувањата, особено ако често ги доживуваме, е свесноста дали нашето разочарување е специфично за една личност и ситуација или за други аспекти од нашиот личен и социјален живот.

Се чини дека денес е полесно да се разочараш од некоја личност, ситуација или настан.

Иако на прв поглед не изгледа така, разочарувањето може да има големи последици по психофизичкото здравје. Луѓето кои имаат тенденција да бидат често разочарани се исто така поподложни на главоболки, гастроинтестинални проблеми, испотени дланки и прекумерно потење.

Да се ​​биде разочаран значи да се соочиме со она што го сакавме, но тоа не беше реално

Да се ​​биде разочаран затоа што не го добивме она што го очекувавме за да задоволиме некои наши желби и потреби најчесто е резултат на тоа што нашите мисли и очекувања не се во согласност со реалноста и она што е реално. Нашите очекувања и надежи едноставно можат да бидат недостижни критериуми за другите луѓе. Дури и ако сме убедени дека нашите очекувања од некоја личност или ситуација се соодветни, тие можеби воопшто не се реални.

Важно е да се направи разлика помеѓу терминот „разочарување“ и она што би можело да се очекува

Едно решение е да ги промениме нашите очекувања и да ги „прилагодиме“ на некои поразумни, скромни нивоа. Треба да се каже и дека некои разочарувања се предвидливи и дека чувството после нив некако може да се спречи или ублажи. Другите се неизбежни и многу е важно да се прави разлика меѓу нив.

Повтореното разочарување може да биде резултат на погрешна или ирационална шема на размислување. Ако често се разочарувате, треба да направите повнимателна проценка и да работите на нејзино менување, без разлика колку звучи клише.

Во ред е да се биде разочаран, но како можете да си помогнете да го надминете?

Очекувањата играат централна улога во разочарувањето и предизвиканиот стрес. Генерално не е лесно да се процени што е реално да се очекува од партнерот, семејството, соработниците или роднините. Во процесот на утврдување на вашата способност да „се справувате“ со разочарувањата, особено ако често ги доживувате, е свесноста дали вашето разочарување е специфично за една личност или ситуација, или за други аспекти од вашиот и социјалниот живот.

Не е лоша идеја да ги прашате другите луѓе дали мислат дека вашите очекувања се спротивни на она што е разумно и може да биде возможно. Тоа не значи дека другите луѓе имаат подобра перспектива, но тие секако имаат поинаква перспектива од вас.

Како да ги пренасочиме нашите мисли кога тие се негативни и да не спречат да се чувствуваме болни

Најдете начин да ги пренасочите вашите негативни мисли ако некој ве разочарал, односно вие така се чувствувате, на позитивна или барем на фокус на рамнодушност.

Во крајна линија е ова: ако продолжите да го очекувате, а некој едноставно не може или нема да ви го даде, прифатете го. Прифатете го тој човек таков каков што е, со сите негови маани, доблести, можности. Секогаш можете да го прекинете контактот со неа, но дали е тоа најдоброто решение?

Промената на насоката на размислување исто така ќе не спречи да се чувствуваме болни

Не е лесно, но исто така е многу важно да престанете да размислувате за тоа. Прекинувањето или менувањето на вашето размислување во друга насока нема да ја промени ситуацијата или личноста која ве разочарала, но ќе го промени како се чувствувате. Кога ќе се фатите себеси како размислувате негативно, пренасочете се и фокусирајте се на позитивни решенија.

Исто така, менувањето на фокусот и оддалечувањето од негативните мисли ќе придонесе да не се чувствувате лошо, што е сосема можно по некое разочарување. Кога премногу размислуваме за тоа што (не) ни се случило, може да се чувствуваме лошо, со физички симптоми како дијареа, нервоза, зголемено потење.

Едноставно, кога не се чувствуваме добро или кога во себе чувствуваме дека сме само изневерени, нашето тело мора да го „исфрли“ со зголемен стрес.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име