Дома Здравје Проф. Д-р Милош Живковиќ за зголемувањето на бројот на млади со болести...

Проф. Д-р Милош Живковиќ за зголемувањето на бројот на млади со болести на тироидната жлезда: Не ги игнорирајте овие симптоми

710
0

Проф. Д-р Милош Живковиќ за зголемувањето на бројот на млади со болести на тироидната жлезда: Не ги игнорирајте овие симптоми

Професорот објаснува и колку секој текстил за мебел, како и завесите, влијае на нашата тироидна жлезда

Секој втор човек во Србија има „јазол“ на тироидната жлезда . Меѓу болните има и помлади од 18 години. Во емисијата „Уранак“ на ТВ К1, ендокринологот проф. Д-р Милош Живковиќ објаснува зошто автоимуните болести се во пораст и како да ги препознаете првите симптоми на проблеми со тироидната жлезда.

 • Очекуваме дека многу луѓе ќе имаат проблем со тироидната жлезда. Она што изненадува е појавата кај помладите. Но, не верувам дека ќе биде класично заболување на тироидната жлезда кај младите, најмногу се работи за вродени болести, кои педијатрите навреме ги откриваат – вели докторката и додава:
 • Болестите на тироидната жлезда се меѓу најчестите болести кај човечката популација. Автоимуниот тироидитис, кој е автоимуно воспаление на тироидната жлезда, кај луѓе помлади од 30 години има само десет проценти, но тоа е всушност многу. Ако ги погледнете луѓето кои се постари од 60 години, веќе имаме над 30 отсто луѓе со овој здравствен проблем. Не сите автоимуни тироидитис ќе се манифестираат како нарушување на тироидната жлезда, но значителен број ќе се манифестира.

Што е нарушување на тироидната жлезда?

 • Околу 12 отсто од луѓето страдаат од нарушувања на тироидната жлезда, од кои седум се хипотироидни, а останатите се хипертироидни. Што се однесува до структурните нарушувања, кои се јазли, тие ги нема во младоста, но како што старееш, зачестеноста на јазлите се зголемува. Значи, кога имате 70 години, истиот процент од луѓето имаат јазли на тироидната жлезда. Проблемот со јазлите е што пет проценти од јазлите се малигни. Повеќето се занемарливи, но повторно не сите. Некои се големи и мачат, некои се мачат затоа што притискаат, некои се видливи, а некои го загрижуваат пациентот. Има оние малигни тумори кои ни се проблем и каде треба да ги најдеме оние пациенти кои се во ризик, навреме да им ја утврдиме дијагнозата и соодветно да ги третираме.

Што предизвикува заболување на тироидната жлезда да расте?

 • Големиот пораст на болестите на тироидната жлезда го предизвикаа две работи. Првите се ендокрини пореметувачи, кои се супстанции од надворешното опкружување кои влијаат на ендокриниот систем. Тие вклучуваат ендокрини нарушувања. Ова се средствата што се користат за импрегнирање на текстилот за да не бидат запаливи. Секој текстил за мебел, завеси, мора да биде импрегниран со овие материи, за да не се запали. Некои од овие супстанции, кои за среќа не се користат, се поврзани со зголемен број на карциноми на тироидната жлезда и нарушувања на тироидната жлезда. Имаме голема студија во Италија, каде што ја разгледаа инциденцата на тироидната жлезда во градовите, каде што има депонии за индустриски отпад, а во зависност од видот на отпадот имаа зголемена или намалена фреквенција на рак на тироидната жлезда – вели проф. д-р Милош Живковиќ и додава:
 • Друга интересна работа е епидемијата на дебелина. Дебелите луѓе обично имаат различни видови на рак, што важи и за рак на тироидната жлезда. Дебелината во детството, младоста и постарите лица е поврзана, во зависност од тоа дали се работи за мажи или жени. Повторно, беше утврдено со поврзани типови на рак. Ако зборуваме за автоимуна болест на тироидната жлезда. Овде повторно имаме нарушувања, како што се супстанции за спречување на запаливост или супстанции од пластични шишиња. Сето ова влијае да имаат поголема фреквенција и на функционални нарушувања и на поместување на структурите.

Д-р Живковиќ нагласува дека најчувствителни се жените кои планираат бременост и трудниците.

 • Најчувствителни се жените кои планираат бременост и трудниците. Мора да имаме добра функција на тироидната жлезда, бидејќи тоа ќе влијае на исходот на бременоста. Нема потреба од паника, бидејќи сето тоа може да се води, но мора да се следат. Исто така, луѓето кои забележуваат дека имаат промена во телото, односно зголемена тироидна жлезда. Луѓе кои имаат други болести, како што се автоимуни болести или дијабетес. Трето, луѓе кои имаат семејна историја на болест на тироидната жлезда.

Влијанието на нарушувањата на тироидната жлезда врз квалитетот на животот


Болестите на тироидната жлезда значително влијаат на квалитетот на животот. Тироидните хормони регулираат две работи. Прво, мозокот е многу чувствителен на концентрацијата на тироидните хормони, без разлика дали се високи или ниски. Второ, тироидните хормони го регулираат метаболизмот. Ако нема доволно тироидни хормони, луѓето се троми, апатични, депресивни. Всушност, тоа е нарушување на расположението што не е вистинска депресија. Тие имаат одреден степен на надуеност. Ова е кога зборуваме за тежок хипертироидизам. Кога зборуваме за благ хипертироидизам, тоа е нешто што се поклопува со проблемите од секојдневниот живот. Тоа се проблеми со концентрација, меморија, расположение, но ништо што е патолошки. Тоа е блага дисфункција на тироидната жлезда. Од друга страна, тешко е да се прескокне, тоа е вишок на тироидни хормони – објаснува ендокринологот.

Според него, таквите луѓе се нервозни, раздразливи, имаат палпитации, слабеење, потење . Проблемот со вишокот на тироиден хормон е што особено влијае на мускулите и срцето. За среќа, она што беше пред 30 години, кога постојано гледавме млади луѓе со тиреотоксично срце, тешка срцева слабост придружена со целосно нарушување на ритамот, денес не се гледа, бидејќи навреме се дијагностицира. Ова се сериозни болести.

 • Кога зборуваме за болести на тироидната жлезда, хипотироидизмот го лечиме со лекот тироксин, но нелекуваниот хипотироидизам е смртоносен. Прво го уништува квалитетот на животот, потоа има нешто што се нарекува микседемско лудило, кома и смрт. Еден лек, едно мало апче дневно, кое исто така е многу евтино, му овозможува на човекот да живее сосема нормално. Тоа е триумф на медицината. Сите зборуваат за пеницилин или инсулин, но никој не зборува за тироксин, кој е исто толку моќен како овие два други лекови – објаснува проф. д-р Живковиќ.

Првите симптоми на нарушувања на тироидната жлезда

 • Ако луѓето забележат дека нешто им расте во вратот, губење на тежината, палпитации на срцето, екстремна нервоза, потење, тоа може да биде хипертироидизам . Со хипотироидизам е многу потешко, бидејќи се преклопува со вообичаените работи во првата фаза. Луѓето кои имаат хипертироидизам може да немаат симптоми, а луѓето кои немаат може да имаат симптоми. Тоа се проблеми со меморијата, проблеми со концентрацијата, проблеми со расположението, ништо што укажува на тоа дека е патолошки. Само во втората фаза се јавуваат сериозни проблеми: тромост, засипнатост, жолтеникава кожа. Најголемиот проблем кога одите во втората фаза е тоа што ниту пациентот ниту околината не го забележуваат тоа.

  Жените страдаат од автоимуни болести почесто од мажите
 • Жените почесто страдаат од автоимуни болести. Едно е прашањето за естрогенот, другата причина е што кај жените кои се породиле има дел од клетките на бебето. Најинтересно и најкомплексно објаснување е дека жените имаат два Х-хромозома. Од тие два Х-хромозома, според принципот на случаен избор, еден е инактивиран и практично секогаш имаш мала стимулација на имунолошкиот систем кај жените – вели докторката и објаснува дека некој може да има Хашимото и никогаш да не се утврди како болест.
 • Хашимото е многу почеста кај жените отколку кај мажите. Не мора секоја Хашимото да се манифестира како болест. Во смисла на болест како нарушување на тироидната жлезда, но на ултразвукот можеме да видиме промени кои се многу типични и сега радиолози генерално ни дијагностицираат Хашимото и можеме да најдеме антитела. Проблемот е што овие антитела не мора да бидат цитотоксични, туку мора да го уништат ткивото или можат да го направат тоа многу бавно. Некој може да има Хашимото цел живот и никогаш да не се манифестира како болест, а на некој може да му биде дијагностицирана за шест месеци и да има тежок хипотироидизам. Тогаш терапијата е доживотна. Сите терапии се достапни и се надевам дека овие бројки наскоро ќе стагнираат – заклучи проф. д-р Милош Живковиќ во емисијата „Уранак“ на ТВ К1.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име