Дома Живот Проверете колку сте културни: Чехов наброја 10 особини кои красат таква личност

Проверете колку сте културни: Чехов наброја 10 особини кои красат таква личност

18039
0

Проверете колку сте културни: Чехов наброја 10 особини кои красат таква личност

„Животот има свои услови. За човек да биде прифатен меѓу образованите луѓе, мора да биде културен“, вели рускиот писател Антон Павлович Чехов во писмото до својот помлад брат, а потоа составил список на услови кои културните луѓе ги исполнуваат.

  1. Ја почитуваат човековата личност и затоа се секогаш љубезни, внимателни, учтиви и подготвени да прават за другите.
  2. Тие се сочувствителни кон сите , не само кон питачите и мачките. Тие се грижат и за она што не може да се види и се подготвени да се жртвуваат за да им помогнат на другите.
  3. Тие го почитуваат туѓиот имот и затоа ги враќаат долговите.
  4. Тие се искрени и ги презираат лагите. Не лажат дури и кога се во прашање ситници. Лагата го навредува слушателот и го понижува во очите на говорникот.
  5. Не се понижуваат за да предизвикаат сожалување . Тие не си играат со чувствителноста на другите луѓе за да привлечат внимание. Не велат „Никој не ме разбира“ или „Никој не се грижи за мене“, бидејќи тоа се евтини и вулгарни трикови.
  6. Тие не страдаат од плитка суета . Не им е гајле за лажни вредности, запознавање со познати личности или самите да бидат познати. Ако направиле нешто значајно, не го прават тоа најважна работа на светот и не се фалат дека имаат пристап таму каде што другите немаат. Навистина талентираните луѓе секогаш се држат настрана од светоста и рекламирањето.
  7. Ако имаат подарок, го почитуваат . За него, тие го жртвуваат одморот, романтиката, забавата, суетата. Тие се горди на својата дарба, но и се многу посветени на тоа.
  8. Имаат развиено чувство за убавина и естетика. Тие не одат да спијат во облека, тие го одржуваат просторот за живеење чист.
  9. Многу се грижат да ги контролираат своите нагони и да не го гледаат спротивниот пол само како сексуален објект. Тие се стремат кон оригиналност, елеганција, хуманост, се восхитуваат на мајчинските чувства.
  10. Не се опиваат, туку пијат алкохол само во посебни прилики, бидејќи мислат дека не се свињи. Тие се придржуваат до принципот „Mens sana in corpore sano“ – Здрав ум во здраво тело.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име