Дома Психолошки совети Препознајте генијалност: Овие 6 знаци откриваат дека вашето детето е натпросечно интелигентно!

Препознајте генијалност: Овие 6 знаци откриваат дека вашето детето е натпросечно интелигентно!

161
0

Ова се квалитетите на натпросечните надарени и интелигентни деца според психолозите…


Многу горди родители сметаат дека нивното дете е супер напредно, или барем дека напредуваат побрзо, се попаметни и поталентирани од другите деца. Обрнете внимание на овие сигнали затоа што тие ви покажуваат дали вашето дете има повисок IQ.


Знае да чита многу рано
Дали вашето дете започна да чита на четиригодишна возраст? Децата кои се заинтересирани за книги на рана возраст, по правило, имаат повисок IQ. Повеќето деца почнуваат да читаат на возраст од околу шест години.
Е музикално
Без разлика дали станува збор за гитара, виолина, флејта, тапани или едноставно наклонетост кон пеење – дете кое покажува склоност кон музика и свирење обично е многу интелигентно.
Има добра меморија
Дали вашето дете се сеќава на сè и ви кажува за работи што се случиле пред неколку недели или месеци? Тоа е добро! Значи, тој има добра меморија – и висок коефициент на интелигенција.
Е љубопитно
Според деловниот преглед на Харвард, љубопитноста е исто толку важна како и интелигенцијата. Како по правило, децата кои многу бараат да научат многу и често имаат повисок коефициент на интелигенција од другите деца.
Има смисла за хумор
Дали вашето дете прави некои шеги цело време? Ако ви иде на нерви понекогаш – смирете се и оставете го да се забавува. Психолозите тврдат дека добар дел од хуморот е знак на висок коефициент на интелигенција.
Сака да разговара со возрасни
Вашето дете постојано се вклучува и е задоволно кога разговара дури и со возрасни? Тоа е добро. Тоа е исто така еден од знаците на висока интелигенција.


Уште нешто: ако вашето дете нема какви било (или само некои) од овие карактеристики, тоа не ја исклучува можноста да има повисок коефициент на интелигенција, туку тоа да го манифестира на нетипичен начин.

Претходна објаваНе можете да избегнете стареење, можете да го забавите! (втор дел)
Следна објаваВо Анталија изградена е дрвена трикатна куќа со 64 соби за сместување на мачки…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име