Дома Здравје Потењето на дланките е социјален и здравствен проблем, а може да биде...

Потењето на дланките е социјален и здравствен проблем, а може да биде и хроничен

504
0

Потењето на дланките е социјален и здравствен проблем, а може да биде и хроничен.

Екрините потни жлезди делуваат на нервите кои ослободуваат ацетилхолин, супстанца која го стимулира лачењето на потта.

Обилното потење на дланките и стапалата е состојба која е социјален и здравствен проблем. Состојбата е главно последица на стрес, зголемена анксиозност и во поретки случаи болест на тироидната жлезда, менопауза, дијабетес, Паркинсонова болест. Потењето е и реакција на употреба на некои лекови, суплементи, помошни медицински производи.
Што е палмарна хиперхидроза?


Во некои ситуации, на пример, зголемена физичка активност, мрачно и многу топло време, зголемено потење на сите делови од телото е здрава реакција на солени услови. Палмарна хиперхидроза е професионално име за нарушување што се манифестира во кружно потење на дланките и влијае на 2 до 3 проценти од светската популација . Освен на дланките, обилно потење може да се појави и на стапалата.

Екрините потни жлезди делуваат на нервите
Потењето на дланките е резултат на прекумерно активирање на еккрините потни жлезди, кои се распоредени низ телото, но повеќето од нив се на дланките и стапалата, потоа на главата, а во помала мера на трупот и екстремитетите. Овие жлезди се главната форма на ладење кај луѓето.

Екрините потни жлезди делуваат на нервите кои ослободуваат ацетилхолин, супстанца која го стимулира лачењето на потта. Тие се разликуваат од апокрините потни жлезди во пазувите, препоните и градите, чија работа е стимулирана од норепинефрин. Можно е човекот да се поти само на дланките, додека другите делови од телото да не се потат, и обратно, сите делови од телото да се потат освен дланките.


Испотените дланки може да бидат краткотрајна состојба
Палмарната хиперхидроза може да биде акутна, односно ненадејна и краткотрајна состојба, која обично е предизвикана од надворешни дразби, како што е зголемен стрес или лекови кои ги активираат постганглиските нерви.
Состојбата може да биде и хоронска, проследена со периоди на малку помалку, потоа обилно потење. Во некои случаи, потењето на дланките се наследува.

Зошто активниот јаглен треба да се користи внимателно

Тоа е најмногу последица на психолошка возбуда
Кај повеќето луѓе зголеменото потење на дланките е реакција на стрес, страв, нервоза, срам, непријатност, анксиозност. Под дејство на силни емоции се ослободува ацетилхолин, кој ги стимулира постганглионските нерви, предизвикувајќи спонтано ослободување на потта. Потењето во овој случај може да трае додека не се ослободи акутниот стрес.


Болести како предизвикувачи за потење на дланките
Палмарната хиперхидроза може да биде предизвикана и од вазовагална синкопа, безболна несвестица која е предизвикана од ненадејна и силна болка, со вадење крв, се јавува како резултат на трауматски настани, со зголемено ниво на стрес, анксиозност, страв.


Ендокриниот систем е одговорен за регулирање на хормоните, а ацетилхолинот е невротрансмитер кој делува како ендокриниот хормон. Одредени нарушувања може да предизвикаат хормонална нерамнотежа што доведува до прекумерно производство на ацетилхолин. Некои нарушувања може значително да го намалат нивото на ацетилхолин.

Лошо функционирање на тироидната жлезда, дијабетес, менопауза, хипогликемија (низок шеќер во крвта), бременост, потење што се јавува по операција на срцето или градниот кош, доколку има повреда на длабоките нерви во близина на ‘рбетот, некои невролошки заболувања може да бидат причина за прекумерно потење. Некои болести како Паркинсонова болест, оштетување на ‘рбетниот мозок, мозочен удар, тумори се исто така причинители за потење.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име