Дома Здравје Пет закуски за здрав црн дроб

Пет закуски за здрав црн дроб

810
0

Пет закуски за здрав црн дроб.

Храната што ја консумираме влијае на сè во телото, вклучувајќи го и црниот дроб, кој е клучен орган одговорен за бројни телесни процеси, вклучувајќи детоксикација, метаболизам и апсорпција на хранливи материи.

Нутриционистите препорачуваат дневен внес на сушено овошје и јаткасти плодови, богати со влакна, антиоксиданси и здрави масти, бидејќи тие претставуваат одлична алтернатива за нездравите грицки како што се чипсот, колачињата и друга храна богата со лоши масти и сол.
Диететичарот Гаури Ананд за Health Shots ги истакна петте најдобри видови сушено овошје и јаткасти плодови кои се препорачуваат често да се консумираат за оние кои сакаат да се грижат за здравјето на црниот дроб, како и за целокупното здравје на телото.
Храната што ја одбрал диететичарот е одличен избор за ужина, богата со антиоксиданси, обезбедува дополнителни влакна и го намалува воспалението.
Ова се здравата храна препорачана од диететичарот:

Суво грозјеСувото грозје е одличен избор за здравјето на црниот дроб, бидејќи е богат со антиоксиданси, особено со ресвератрол, кој ги штити клетките на црниот дроб. Ресвератролот го намалува воспалението и потенцијалното оштетување на црниот дроб, како што е потврдено со студија објавена во Пакистанскиот весник на фармацевтски науки.


„Влакната во суво грозје го подобруваат варењето, намалувајќи го товарот на црниот дроб во процесот на отстранување на отпадот. „Оваа комбинација на антиоксидантна заштита и дигестивна поддршка го прави сувото грозје корисен додаток во исхраната за здравјето на црниот дроб“, тврди диететичарот.

Бадеми. Според една студија објавена во Clinical Nutrition ESPEN, бадемите играат улога во регулирањето на метаболизмот на мастите во црниот дроб.
Оваа регулатива помага да се спречи таложење на маснотии, што е клучен фактор за развој на замастен црн дроб. Вклучувањето на бадемите во вашата исхрана може да биде корисен чекор кон одржување на здрав црн дроб.


ОревиОревите се богати со омега-3 масни киселини, познати по своите антиинфламаторни својства кои се корисни за црниот дроб, што е потврдено од студијата објавена во списанието Applied Sciences. Овие масни киселини помагаат да се намали воспалението и да се промовира здрава функција на црниот дроб.

Како што објаснува диететичарот, „покрај омега-3 масните киселини, оревите содржат и антиоксиданси кои помагаат да се зачуваат клетките на црниот дроб“. Благодарение на овие хранливи материи, оревите го подобруваат здравјето и функцијата на црниот дроб, а нивното умерено консумирање може да донесе значителни придобивки.


Урми – едно од најдобрите овошја за црниот дроб, бидејќи се богати со влакна, кои го поттикнуваат варењето и помагаат да се исфрлат токсините од телото. Покрај тоа, тие содржат важни минерали, како што е калиумот, кој е неопходен за правилно функционирање на црниот дроб. Калиумот е клучен за многу процеси во црниот дроб и придонесува за целокупното здравје.

СмоквиСмоквите се богати со влакна и антиоксиданси, кои носат бројни придобивки за црниот дроб.
„Овие компоненти заедно го штитат црниот дроб од можни оштетувања. „Влакната во смоквите го подобруваат варењето и го намалуваат оптоварувањето на црниот дроб“, објаснува диететичарот. Смоквите исто така содржат ензими кои помагаат во разградувањето на токсините и придонесуваат за природните функции за детоксикација на црниот дроб.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име