Дома Живот Откријте ги последиците од досадата…

Откријте ги последиците од досадата…

552
0

Германскиот психолог Томас Гац и неговиот тим ја измерија и класифицираа здодевноста и ги открија нејзините пет вида. Еден од овие типови може да биде опасен.

Првиот вид е рамнодушна досада во која едно лице се чувствува со мала енергија, но е расположено.


Второто е калибрирање на досадата која се карактеризира со лице кое се чувствува „глупо“ и не сака да се чувствува така, но во исто време не знае што да прави за да излезе од таа состојба.


Третиот вид бара досада, а лицето е немирно, раздразливо.


Четвртиот вид е здодевноста лицето е депресивно, луто, пргаво, агресивно и сè што мисли и кажува е како да избега од таква состојба.


Петтиот тип е најлош, тоа е апатична досада. Во оваа состојба, лицето едвај се чувствува, но во исто време не е загрижено за таквата состојба. Апатијата е повик за будење, бидејќи ги ограничува, постапките и продуктивноста на лице кое не е свесно за влијанието на неговата состојба врз животната средина и не чувствува одговорност за тоа.

Позитивни страни на здодевноста:

Треба да се има на ум дека досадата има и свои добри страни. Досадата може да се сфати како повик за акција, може да биде поттик за промена што води кон подобри идеи, поголема амбиција и повеќе можности. Досега ги има овие позитивни страни:

  • може да го подобри менталното здравје,
  • може да ја зголеми креативноста,
  • води во потрага по нова,
  • мотивира да бара нови цели,
  • развива вештини за самоконтрола,

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име