Овој зеленчук го спречува згрутчувањето на крвта, помага при варење, согорува масти – и затоа треба да го јадете секој ден
Ако можете, треба да јадете домати секој ден.
Многу луѓе не консумираат домати доволно често, а има неколку важни причини зошто тоа треба да се промени.
Истражувањата покажуваат дека ликопенот, кој се наоѓа во доматите, може да го спречи развојот на клетките на ракот, особено ракот на простатата, желудникот и дебелото црево. Исто така е корисно да се знае дека готвењето домати го зголемува нивото на ликопен во споредба со суровите домати.
Доматите се богати со витамин Ц, кој е природен антиоксиданс. Покрај тоа, содржи витамин А, железо и калиум, кои играат клучна улога во одржувањето на здравјето на нервите и нормалната циркулација на крвта.
Витаминот К, присутен во доматите, е важен за згрутчување на крвта. Дневното консумирање домати исто така ќе ви помогне да ја одржите вашата кожа здрава и сјајна.
Доматите можат да ја намалат штетата предизвикана од консумирањето тутун благодарение на кумаринот и хлорогените киселини што ги содржат.
Ако се обидувате да изгубите тежина, доматите ќе ви бидат од голема помош. Тој е нискокалоричен и богат со влакна, што значи дека ќе ве држи посити подолго време и ќе ви помогне подобро да согорувате маснотии.
Ако можете, обидете се да го јадете секој ден.