Дома Психолошки совети Ова се 10 однесувања кои откриваат нарцисоидна личност

Ова се 10 однесувања кои откриваат нарцисоидна личност

475
0

Ова се 10 однесувања кои откриваат нарцисоидна личност

АКО СТЕ грижлива, љубезна и сочувствителна личност, нема да се чувствувате удобно да се соочите со нарцис. Пред сè, психологот Ерика Бах вели дека е важно да се направи разлика помеѓу личност која страда од нарцисоидно растројство на личноста и личност која покажува нарцисоидни особини.

„Здравото количество нарцизам ни помага да создадеме позитивна слика за себе и да ја зајакнеме самодовербата. Сепак, нарцизмот станува проблем кога се карактеризира со неможност да се сочувствува со другите, пренагласување на себе, постојана потреба за восхит, плитко врски, завист, искористување на другите и чувствителност на отфрлање“, изјави таа.

Психологот Чарлин Руан тврди дека нарцисите мислат дека тие се ѕвезди, а сите други имаат споредни улоги.

„Можат да бидат емотивно манипулативни, да ги омаловажуваат другите за да ја докажат својата супериорност и да ги повредуваат другите. Тие бараат постојано потврдување и често завршуваат во односи со емпатии. Луѓето кои угодуваат и нарцисистите се типично дуо што привлекува“, додаде таа.

Ако се прашувате дали некој ваш близок е нарцис, проверете дали има некоја од карактеристиките наведени подолу.

Претерано фокусирање на себе

д-р. Бах вели дека луѓето со нарцисоиден начин на размислување постојано се фокусирани на сопственото искуство и имаат потешкотии да ги прифатат туѓите перспективи.

Потребата од постојана валидација

Иако нарцисите изгледаат самоуверени, тие имаат потреба од постојана валидација, што може да стане исцрпувачки за луѓето околу нив.

Емоционална незрелост

Емоционалната незрелост кај нарцисите може да се манифестира преку изливи на гнев, казнување на другите и мрчење.

Неможност да се толерира критиката

Луѓето со нарцисоиден начин на размислување се неверојатно чувствителни на критики и отфрлања.

Недостаток на емпатија

И д-р Бах и д-р Руан се согласуваат дека недостатокот на емпатија е карактеристичен за нарцисоидниот начин на размислување. Ова е една од најопасните особини бидејќи нашата способност да сочувствуваме со другите е водич за тоа како ќе се однесуваме со нив.

Неможност да се почитуваат границите

Бидејќи нарцисите се толку фокусирани на себе и на сопствените чувства, тие постојано ќе ги прекршуваат туѓите граници.

Постојаната потреба да се биде во центарот на вниманието

д-р. Руан истакнува дека нарцисите чувствуваат дека мора постојано да бидат во центарот на вниманието.

Недостаток на раст

Ако некое лице е нарцисоидно, тој не расте и се развива со исто темпо како неговите врсници.

Чувство на право

Луѓето со нарцисоиден начин на размислување веруваат дека заслужуваат посебен третман и дека се супериорни во однос на другите.

Недостаток на увид во личните недостатоци и слабости

Нарцисите може да имаат проблем да ги видат сопствените недостатоци и слабости. Не можејќи да признаат вина или да преземат одговорност, тие имаат тенденција да ги обвинуваат другите кога работите ќе тргнат наопаку.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име