Дома Психолошки совети Ова се симптоми на нарушено ментално здравје

Ова се симптоми на нарушено ментално здравје

989
0

Лесно ќе ги препознаете

Секое растројство на личноста се разликува по своите карактеристични симптоми, но некои симптоми се заеднички за сите. Еве ги знаците:

  1. Меѓусебно недоразбирање – Секој, се разбира, има свое видување на ситуацијата, па дури и разбирање на истата фраза. Но, многу од она што си го кажуваме може да се разбере само на еден начин. Луѓето кои имаат растројство на личноста погрешно го прикажуваат сето она што се однесува на нив. Дури и да добијат комплимент, поради внатрешна непријатност и ниска самодоверба, тоа го доживуваат како навреда и закана.
  1. Погрешна перцепција за светот – Кога ќе искриват се што ќе им се каже, ја менуваат реалноста. На пример, по неколку минути разговор, тие може да помислат дека се најдобри пријатели со вас, дури и ако не мислите така и не сте навеле причина. Растројството на личноста ве тера да го гледате светот околу себе и себеси во сосема поинакво светло, што остава трага на меѓучовечките односи.
  2. Тие се обидуваат да воспостават надмоќ – Не е тајна дека се супериорни во однос на својата околина по интелектуални способности. Затоа луѓето со растројство на личноста не ја пропуштаат можноста тоа да им го покажат на другите. Затоа, немојте да се изненадите ако ја поткопаат вашата самодоверба или ве натераат да се сомневате во сопствениот успех. Особено луѓето со нарцисоидно растројство на личноста ја нагласуваат својата супериорност.
  3. Јас сум жртва – Луѓето со растројство на личноста секогаш се трудат да избегнат одговорност. Тие често се ставаат во статус на жртва. Поради тоа од нив често може да слушнете приказни за несреќно детство, лоша работа, недоразбирање на родителите, погрешни партнери, немирни деца… Најмногу се трудат да ја избегнат одговорноста за грешките и да им ги припишуваат на другите.
  4. Лаги – растројството на личноста може да вклучува и патолошки лажење. Тоа може да бидат редовни и бесмислени лаги. Освен што ги лажат другите, овие луѓе се обидуваат и да се излажат себеси и да создадат лажна слика за себе дека ќе веруваат во себе.

Напомена: Доколку имате некакви симптоми или мислите дека ви е нарушено менталното здравје, неопходно е да се консултирате и да побарате помош од психолог или психотерапевт. Ментално здравиот живот е и среќен живот, затоа не заборавајте дека грижата за вашите емоции е исклучително важна.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име