Дома Здравје Ова е најопасната храна што предизвикува надуеност

Ова е најопасната храна што предизвикува надуеност

1211
0

Надуеноста може да биде многу непријатна и обично се јавува поради гасови и лошо варење, но навиките за пиење и исхрана исто така можат да играат важна улога.

За среќа, надуеноста може да биде предизвикана од методи кои помагаат да се намали непријатноста, но и со избегнување на одредени видови храна и пијалоци, вели диететичарот Моли Хембри за Eat This.
Според неа, најлоша храна за надуеност е онаа која содржи хемиски соединенија на полиол.

Ако имате надуен стомак, треба да избегнувате храна и пијалоци кои содржат додадени шеќерни алкохоли или полиоли, рече таа.
Според Хембри, полиолите вклучуваат шеќерни алкохоли како што се манитол, ксилитол, малтитол и сорбитол. Шеќерните алкохоли се некалорични алтернативи на шеќерот кои доведуваат до формирање на надуеност, надуеност и дијареа кога се консумираат во прекумерни количини.

Во една студија објавена во Nutrition Journal, постои врска помеѓу полиолите и тешкотиите во варењето или апсорпцијата на хранливите материи од храната. Истражувањата заклучија дека малапсорпцијата на полиол варира од личност до личност, но се зголемува кога полиолите се консумираат во комбинација со други јаглехидрати.

Истражувањата исто така сугерираат дека полиолите можат да предизвикаат гастроинтестинални симптоми како што се надуеност, абдоминална непријатност и имаат лаксативно дејство. Иако малапсорпцијата е веројатно причина за некои од симптомите, треба да се земат предвид и други фактори како што се типот на внесениот полиол, шемата на консумирање и способноста на дебелото црево да реапсорбира вода.

Полиолите се појавуваат во многу намирници, а можеби во некои не би очекувале.

Ги има во гуми за џвакање без шеќер, бонбони со малку шеќер, гранола барови или нискокалорични сладоледи, вели Хембри.
Можете да ги најдете и во одредени овошја и зеленчуци како јаболка, карфиол, целер, печурки, цреши и авокадо.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име