Дома Здравје Нобеловец кардиолог: Пациентите се жртви на емоционални конфликти

Нобеловец кардиолог: Пациентите се жртви на емоционални конфликти

974
0

Нобеловец кардиолог: Пациентите се жртви на емоционални конфликти

  • Вистинската причина за болеста или траумата е во емотивен конфликт, во постојан непријателски однос кон човекот. И колку е човекот поблагороден и смирен, последиците од таквиот конфликт се потешки, бидејќи од надворешно станува внатрешно. Сè додека не се признае тој конфликт, додека не се освести непријателството и злобата на другиот, болеста ќе се влошува! Д-р Бернард Лоун им забранувал на своите пациенти да разговараат на телефон со негативни луѓе и дозволувал неговите пациенти да ги посетуваат и повикуваат само луѓе со кои имале добри односи!

Д-р Бернард Лоун беше литванско-американски кардиолог, почесен професор по кардиологија на Харвард и пронаоѓач на дефибрилаторот за срцева реанимација и кардиовертерот за корекција на забрзаниот неправилен срцев ритам.

Неговите истраги доведоа до многу медицински откритија, вклучувајќи го и Одделот за коронарна нега. Неговата работа овозможи голем развој на модерната кардиохирургија, како и голем број други иновации. Во 1985 година, д-р Лоун ја доби Нобеловата награда за мир во име на Меѓународната организација на лекари за спречување на нуклеарна војна.

Во текот на неговата медицинска кариера, д-р Лоун се фокусираше на два главни медицински предизвици: проблемот со ненадејната срцева смрт и улогата на психолошкиот стрес врз кардиоваскуларниот систем.

Еднаш, за време на прегледот, д-р Лоун му поставил на пациентот прашања на кои пациентот не сакал да одговори. Сопругата на пациентот отишла настрана да пуши. Лекарот се буни со неговата сопруга; како можеш толку многу да пушиш и да имаш маж со срцева болест? Каква лоша навика!


Жената пукна во солзи и извика: “Што има врска со моето пушење! Не е поентата! Џон те лаже за се и не го кажува најважното – му се слошило затоа што мајка му постојано го пцуе, малтретира него, го кара… Таа го прозива и го навредува. А Џон не може ништо бидејќи таа му е мајка!“

Овој разговор остави силен впечаток кај докторот. И почна повнимателно да ги набљудува пациентите. Се шокирал и: зетот на старецот го украл имотот, ја презел работата и старецот веќе се плашел да шета низ собата – му викал зетот, го клоцал… И овој кутриот старец набрзо се претвори во сериозен пациент.

Друг пациент се опоравувал од голема операција – а мајка му го повикала и го пцуела за пари. Пациентот набрзо потоа починал. Имаше многу такви случаи.

д-р. Лоун рече: „Сите мои пациенти се жртви на емоционални конфликти со блиски луѓе. Конфликти од кои е невозможно да се најде излез затоа што, добро, мора да комуницирате. Мора да кренете телефон, да разговарате, да живеете заедно, да ги посетите , ги потиснуваме нашите природни емоции; затоа што сме научени дека треба да страдаме и да бидеме добри; добар свекор, добар син, добра сопруга…

Познатиот кардиохирург природно верувал дека операцијата и третманот во случај на проблеми со срцето се правилни и даваат резултати. Но, причината за болеста или траумата е токму во емотивен конфликт, во постојан непријателски однос кон човекот. И колку човек е поблагороден и смирен, толку потешки се последиците од таквиот конфликт. Затоа што од надворешното, тоа станува внатрешно. И таа сенка, да ја наречеме негативен човек, се префрла во потсвеста; многу е тешко да го „прогониш“ од таму; сите сили на организмот одат во оваа внатрешна борба во која нема победник – затоа што деловите на еден лик се борат! Бидете љубезни и трпеливи, игнорирајте ги вашите чувства.

Затоа, луѓето со тежок внатрешен конфликт се разболуваат и умираат. И наместо да го признаат конфликтот и да го ослободат емоционално и физички, тие се принудени да им „простат“ на тие луѓе, да ги „разберат“, „не обрнувајте внимание“, бидејќи така советува околината.

Сè додека не се признае конфликтот, додека непријателството и злобата на другиот не се освести, болеста ќе се влошува.
Затоа Лоне направил нешто фасцинантно: на своите пациенти им забранувал да разговараат на телефон со такви негативни луѓе и дозволувал само да ги посетуваат и да ги повикуваат луѓе со кои имале добри односи!

И луѓето ќе закрепнеа и ќе му се заблагодарат на докторот. Само за тоа требаше да ја добие Нобеловата награда за мир!

Луиз Хеј објаснува како срцето ја симболизира љубовта, а крвта – радоста. Кога нема љубов и радост во нашиот живот, има конфликт, непријателство, горчина – срцето буквално се стега. Како резултат на тоа, крвта почнува да тече побавно и полека се движиме кон срцеви заболувања.!

Таа веруваше дека болката од кое било потекло е резултат на длабоко закопано чувство на вина. Вината секогаш бара казна, а казната создава болка.


Тој вели: “Никогаш не се жали за ништо. Не се жали на судбината, Бога, минатото, луѓето. Не се жали на никого и ништо. Секоја реченица што ја кажуваш за себе или некого може да биде потенцијална програма за уништување. внимавајте што зборувате. Секој третман што не вклучува исцелување на душата нема да ве излечи целосно. Ако некој покажува агресија кон вас, тоа значи дека и вие носите слична „програма“ во себе. Кога ќе ја отстраните од душата, агресивниот нападот веднаш престанува.Секаков вид на агресија е невозможна ако не носиш такво нешто во себе“.

т.н токсични луѓе се во нашите животи со причина, не случајно, туку по карма: тие се наши учители, учители од тежок калибар. Така треба да се сфати. Ова не значи дека ќе ги трпите додека ве злоставуваат, но само ова разбирање ќе ви даде емоционална слобода и ќе го отстрани чувството дека сте беспомошна жртва.

Сега имате лекција пред вас – прво; лесно забележувате одредено негативно однесување и не ви паѓа на памет да им го правите на другите и слично: учите да реагирате правилно, без одмазда, зрело и на правилен, духовен начин. Се е во нашата реакција!

Запомнете, не земајте ништо лично! Дури и површно, игнорирајќи го концептот на карма, повеќето токсични луѓе се однесуваат негативно не само кон вас, туку и кон повеќето луѓе со кои доаѓаат во контакт.

Дури и кога ситуацијата изгледа лична, дури и ако сте директно обвинети, обично нема никаква врска со вас, тие само го истураат својот отров, нивната фрустрација со себе и животот. Секогаш избирајте да не учествувате во таа драма.

Се разбира, не можете да контролирате што ви велат и прават отровните членови на семејството, но можете да изберете да свртите нов лист. Можете да одлучите да не му давате значење на нивното мислење, да ставите крај за да не ви го исцрпат целосно умот и срцето, да ставите крај без одмазда, со емоционална и физичка дистанца. Секогаш можете да одлучите со кого ќе одите рака под рака и кого ќе оставите зад себе.

Сè на физичко ниво е манифестација на тоа на суптилно, метафизичко ниво. Ние сме исполнети со одредени енергии и кога сме исполнети до гребенот, тие се манифестираат надворешно. Речиси сите болести имаат корени во кармата, потсвеста и несварените чувства.

Една од најважните функции на телото е да пренесува пораки од овие нивоа на енергија, а знаците и симптомите кои се манифестираат на физичко ниво имаат за цел буквално да не принудат темелно да размислиме и промениме!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име