Ниту млеко ниту јогурт: Руски лекар открива кој млечен производ е најдобар
Секојдневно јадеме млечни производи, несвесни што можат да направат за нашето здравје. Иако млекото е генерално најконзумираната храна, постои една млака храна која е убедливо најкорисна за нашиот организам.
Најкорисен ферментиран млечен производ е кефирот, изјави нутриционистката Александра Лапина.
Како што објасни таа, кефирот содржи протеини, масти и микроелементи, има корисен ефект врз кардиоваскуларниот и нервниот систем, а служи и како извор на калциум.
Лесно може да го задоволи гладот и да го подобри метаболизмот“. „Позитивно делува на цревата, помага при надуеност, го забрзува метаболизмот и ги отстранува токсините од телото“, додава Лапина.
Нутриционистот потсети дека жените најчесто консумираат кефир додека се на диета, а го користат и за правење маски за лице и коса.
„Поради неговите благотворни ефекти врз нашето здравје, кефирот треба да се пие секој ден“, заклучи Лапина