Дома Здравје Некои знаци на рацете и нозете може да бидат симптоми на недостаток...

Некои знаци на рацете и нозете може да бидат симптоми на недостаток на витамин Б12

654
0

Некои знаци на рацете и нозете може да бидат симптоми на недостаток на витамин Б12

ВИТАМИН Б12 е суштинска хранлива материја која се наоѓа во многу животински производи, како што се месото, сирењето и јајцата. На човечкото тело му е потребен за да создаде црвени крвни зрнца кои носат кислород низ целото тело. Доколку имаме недостаток на витамин Б12 во организмот, тоа може да предизвика цела низа здравствени проблеми.

Првите знаци на недостаток на витамин Б12 се трнење во рацете и нозете, палпитации и главоболки.

Најдобар начин да се обезбеди доволно количество на витамин Б12 е да се јаде храна што го содржи. Тоа вклучува месо, риба, јајца и млечни производи, така што вегетаријанците и веганите треба да земаат додатоци на витамин Б12.

Недостатокот на витамин Б12 може да предизвика многу проблеми, од кои некои се забрзано дишење или отежнато дишење, главоболки, варење, губење на апетит, палпитации, проблеми со видот, замор, дијареа, болен или црвен јазик, проблеми со меморијата, разбирањето и расудувањето, мускулите слабост, конфузија, проблеми со рамнотежа и координација и инконтиненција.

Ако почувствувате некој од горенаведените симптоми, разговарајте со вашиот лекар.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име