Дома Родители и деца На што се алергични децата?

На што се алергични децата?

323
0


Децата се повеќе страдаат од алергии и родителите понекогаш не знаат на што се алергични. Најчестите алергии кај децата вклучуваат атопичен дерматитис, уртикарија и контактен дерматитис
Децата се повеќе страдаат од алергии, а најчестите алергии кај децата вклучуваат атопичен дерматитис, уртикарија и контактен дерматитис. Алергијата е реакција на преосетливост активирана од специфичен имунолошки механизам против одреден алерген, што резултира со оштетување на ткивото. Симптомите кај дете зависат од алергенот кој предизвикува алергиска реакција и од телото на малото дете.
Алергиите се зголемуваат низ целиот свет. Според некои статистички податоци, 20 до 25 проценти од луѓето „страдаат“ од некаква алергија, но тој број е многу поголем. Кај повеќето деца, алергиите почнуваат да се манифестираат во раното детство ( атопичен дерматитис , чести респираторни инфекции, инфекции на ушите…), а особено ако имаат семејна историја на атопија. Тие можат да наследат предиспозиција за алергии од родители или блиски роднини, но само некои деца всушност ќе развијат алергиско нарушување за време на растот и развојот.

Алергии на полен
Овие алергии се предизвикани од вдишување полен за време на цветни растенија и се сметаат инхалацииски алергии. Тие се јавуваат во подоцнежното детство. Симптомите вклучуваат течење на носот, кивање, оток на конјуктивата, понекогаш кашлање и често отежнато дишење и конјунктивитис .
Симптомите на повеќегодишен алергиски ринитис потешкосе идентификуваат. Понекогаш носната лигавица е толку запушена што детето не може да дише преку носот, туку само преку устата. Ако не се лекува, воздушните сили ја менуваат патеката на раст на вилицата и лицето може да стане нерамномерно издолжено (аденоидно лице).Алергијата доведува и до зголемено намалување на ушната маст. Ова може да предизвика инфекција и да го отежни слушањето (децата кои штотуку почнуваат да зборуваат може да имаат потешкотии во зборувањето). Алергиите можат да предизвикаат пукање, болка во увото и чешање .
Најчестите симптоми на алергиско заболување на долниот респираторен систем се сува, иритирачка кашлица (почесто ноќе), чувство на тежина или притисок во градите, отежнато дишење или гушење, тешкотии при издржување на напор. Честопати предизвикувачите (симптомите) на симптомите на алергиска болест, особено на долниот респираторен систем, се неспецифични. На пример, респираторна инфекција, физички напор, емоционален стрес, изложеност на ладен воздух, висока влажност (магливо време), чад од тутун и слично, што може да го отежне поставувањето на правилна дијагноза.
За разлика од инфекцијата на дишните патишта, која обично е придружена со треска и исчезнува по кратко време спонтано или со антибиотска терапија (во зависност од причината на болеста), симптомите на алергија траат многу подолго или се повторуваат и се смируваат само со соодветни лекови.

Детски алергии: атопичен дерматитис, уртикарија и контактен дерматитис
Децата често страдаат од алергии, и како најчести алергии кај децата се претставени како атопичен дерматитис, уртикарија и контактен дерматитис.
– Атопичен дерматитис (невродерматитис) е најчесто хронично заболување на кожата од детството. Промените на кожата се претставени со сувост, црвенило и чешање на специфични области на кожата, како што се наборите на екстремитетите, вратот и образите. Тие исто така можат да се појават каде било на кожата во неправилен распоред. Како што расте детето, промените на кожата обично се повлекуваат со текот на годините.
– Уртикарија (копривњача) се јавува кај 20% од луѓето за време на нивниот живот (најчесто во детството). Се манифестира со појава на оток и црвенило на површинските слоеви на кожата. Тоа е предизвикано од храна или лекови, поретко од убоди или контакт со инсекти. Не мора да се јавува поради алергии, може да се појави и кај одредени инфекции, изложеност на физички алергени (студ, сонце), со некои системски или наследни болести.
– Контактниот алергиски дерматитис се јавува како резултат на продолжено или повторено изложување на одредена област на кожата на алерген. Најчести се никел, хром, кобалт, соединенија на жива, формалдехид, детергенти, пластика, козметика, лекови (контакт при работа со лекови), гума, некои прехранбени производи, животински влакна.

Детски алергии на храна или лекови
Тие можат да се манифестираат како чешање, уртикарија, периорално црвенило и чешање, чувство на печење или оток на оралната мукоза, болки во стомакот, дијареја, повраќање, па дури и проблеми со дишењето. Проблеми се јавуваат по контакт на оралната мукоза со одредена храна или лекови или нивно внесување.
Третманот на алергии е долготраен, бидејќи станува збор за хронично заболување и бара редовен медицински надзор и соработка на неколку специјалисти.

Претходна објава15 интересни факти за јајцата
Следна објаваКои се знаците кога некој лаже…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име