Дома Живот На која возраст почнуваме да старееме?

На која возраст почнуваме да старееме?

1733
0

Научниците се согласуваат дека возраста во која почнуваме да старееме е возраста во која клетките почнуваат да покажуваат одредени дефекти. Во овој поглед, се уште има многу неодговорени прашања и енигми кои не се решени.

Не е лесно да се дефинира на која возраст почнуваме да старееме, бидејќи самиот концепт на стареење е релативен . Понекогаш има брчки на лицето, но прекрасно здравје и виталност истовремено. Друг пат се случува спротивното: кожата е мазна, но здравјето е нарушено.

Еден од аспектите што го отежнува да се знае на која возраст почнуваме да старееме се културните митови кои преовладуваат денес. Постојат многу методи за одржување на релативно младешки изглед, дури и во старост, но тоа не значи дека нема ефективно стареење.

Надворешниот изглед е само една од променливите што дефинира на која возраст почнуваме да старееме, и секако не е најважна. Постои цел сет на процеси кои попрецизно ја дефинираат точката во која започнува падот на виталноста.

Процесите на стареење.

Првото нешто што треба да се каже е дека стареењето е сложен процес , со кој се соочуваме сè уште има повеќе прашања отколку одговори. Не е лесно да се одреди на која возраст почнуваме да старееме, меѓу другото, бидејќи тоа не се случува на иста возраст кај сите луѓе.

Всушност, не стареат сите органи на иста личност во исто време. Исто така, едно е биолошко стареење, а друго е психолошко или социјално. Во секој случај, општо прифатено е дека стареењето започнува кога има функционален пад на ткивата.

Иако не е целосно точно, се проценува дека стареењето започнува кога клетките почнуваат да откажуваат. Овие неуспеси вклучуваат:

Акумулација на дефекти во гените.

Скратување на теломерите, тие се еден од последните делови на хромозомите.

Грешки во отстранувањето на неисправните протеини.

На која возраст почнуваме да старееме?

Не постои целосна согласност за возрасната точка во која почнуваме да старееме. Најконзервативните истакнуваат дека овој процес започнува на 25-годишна возраст , бидејќи таму се појавуваат првите знаци на откажување на клетките. Поточно, започнува постепениот процес на губење на мускулите .

Хаиме Микел, поранешен директор на Лабораторијата за стареење на НАСА, истакнува дека почнуваме да старееме на 30-годишна возраст . Тоа укажува дека на таа возраст генетската програма почнува да се влошува и се случуваат промени во физиономијата. Овие промени вклучуваат:

Зголемување на телесната тежина.

Ниска стапка на метаболизам.

Промени во нивото на некои хормони.

Губење на меморијата.

Промени во шемите на спиење.

Брзината со која се одвива процесот оттогаш зависи од генетиката и начинот на живот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име