Дома Здравје Научниците открија нова причина за Алцхајмерова болест и васкуларна деменција

Научниците открија нова причина за Алцхајмерова болест и васкуларна деменција

487
0

Научниците открија нова причина за Алцхајмерова болест и васкуларна деменција.

Слабиот проток на крв и кислород во мозокот со текот на времето, поради акутен мозочен удар или хронични состојби како хипертензија и дијабетес, исто така може да влијае на развојот на Алцхајмерова болест.

Нова причина за Алцхајмерова болест и васкуларна деменција, или нов пат на клеточна смрт кај овие болести, открија научниците од Универзитетот за здравје и наука во Орегон, а резултатите од студијата беа објавени во списанието Annals of Neurology.

Фероптозата, како форма на клеточна смрт, препознаена како нова причина за Алцхајмерова болест
Нова студија за прв пат открива дека форма на клеточна смрт позната како фероптоза – предизвикана од акумулација на железо во клетките – ги уништува микроглија клетките, тип на клетка вклучена во имунолошкиот одговор на мозокот , во случаи на Алцхајмерова болест и васкуларна деменција. Истражувачите спроведоа студија која го испитуваше постмортаното човечко мозочно ткиво од пациенти со деменција.


Неврологот и професор по педијатрија на Универзитетот за здравје и наука во Орегон , д-р Стивен Бак, како постар автор на студијата, смета дека ова е големо откритие. Д-р. Новото истражување ја проширува таа линија на работа со откривање на каскадна форма на невродегенерација предизвикана од распаѓање на миелинот. Тие го направија откритието користејќи нова техника развиена од водечкиот автор на студијата, д-р Филип Аденији.

Кога е потребно да се изврши гастроскопија?

Микроглија дегенерира во мозокот бела маса кај пациенти со Алцхајмерова болест и васкуларна деменција
Истражувачите откриле дека микроглија дегенерира во белата маса на мозокот на пациентите со Алцхајмерова болест и васкуларна деменција.

Микроглија се резидентни клетки во мозокот, кои вообичаено се вклучени во чистењето на клеточните остатоци како дел од имунолошкиот систем на телото. Кога миелинот е оштетен, микроглија се регрутираат за да се исчистат остатоците. Во новата студија, истражувачите открија дека самите микроглија се уништуваат со актот на чистење на миелинот богат со железо – форма на клеточна смрт позната како фероптоза.


Со оглед на интензивниот научен фокус на основната причина за деменција кај постарите лица, д-р Бек рече дека е неверојатно што истражувачите до сега не направиле врска со фероптозата.

Ја пропуштивме главната форма на клеточна смрт кај Алцхајмеровата болест и васкуларната деменција. Не сме обрнале многу внимание на микроглија како ранливи клетки, а повредата на белата материја во мозокот доби релативно малку внимание – според д-р Бек.

Ново откритие, кое ја лоцира причината за Алцхајмеровата болест, ќе ги поттикне фармацевтите да развијат нови терапии
Научниците првично открија дегенерација на микроглија во примероците од ткиво, а подоцна развија нова техника на имунофлуоресценција за да утврдат дека токсичноста на железо предизвикува микроглијална дегенерација во мозокот. Веројатно тоа е резултат на фактот што самите миелински фрагменти се богати со железо, истакнува д-р Бек.

Секој знае дека микроглија се активира за да посредува во воспалителните процеси. Но, никој не знаеше дека клетките умираат во толку голем број. Едноставно е неверојатно што досега го пропуштивме ова. Нашата студија открива дека каскадниот ефект на дегенерацијата на микроглија се чини дека е механизам во прогресијата на когнитивниот пад кај Алцхајмерова болест и васкуларната деменција – нагласи д-р Бек.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име