Дома Здравје Наскоро доаѓаат првите вакцини без игли

Наскоро доаѓаат првите вакцини без игли

435
0

Наскоро доаѓаат првите вакцини без игли

Компанијата Mikron Biomedical објави дека првите вакцини без игли наскоро ќе бидат во масовно производство.

Новата технолигиоја овозможува вакцинација преку разградливи микроскопски игли кои се ставаат на кожата каде што остануваат фиксирани одредено време со специјални држачи.

Фондацијата Бил и Мелинг Гејтс го финансираше овој проект со 23,6 милиони долари.

Се нагласува дека употребата на новата технологија значително ќе го олесни транспортот и складирањето, како и дека значително ќе се подобри и забрза самиот процес на вакцинација.

Тест на оваа техника беше направен пред неколку месеци во Гамбија, каде со помош на новиот изум на Mikron Biomedical, беше спроведена вакцинација против сипаници – сипаници и рубеола.

Како што е наведено, вакцини без игли се дадени на возрасни, деца и бебиња, со истите, успешни резултати како и досега добиените со класичната метода на вакцинација.

Извор: 021.trs

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име