Дома Здравје Направете го тестот со ДВА прста и проверете…

Направете го тестот со ДВА прста и проверете…

372
0

Направете го тестот со ДВА прста и проверете дали е ДОБАР пулсот.

Ако немате уред при рака, измерете го пулсот сами.

Ако нежно ја притиснете внатрешната страна на зглобот со палецот, ќе можете да го почувствувате пулсот. Ја означува фреквенцијата на која чука вашето срце, а отчукувањата на срцето се изразуваат во отчукувања во минута – BPM.
Освен на зглобот, пулсот можете да го измерите и на вратот, на внатрешната страна на лактот и на задниот дел на коленото. Нормалниот пулс зависи од возраста, полот, физичката активност, тежината, физичката подготвеност, општото здравје и слично.

Се смета за безбедно ако пулсот е помеѓу 50 и 85 проценти од максималниот број.


Табелата подолу дава увид во просечниот број на отчукувања на срцето кај здрави луѓе. За да го пресметате максималниот пулс за време на вежбањето, користете ја формулата:
*За жени = 226 – број на години
*За мажи = 220 – број на години
Се смета за безбедно ако пулсот е помеѓу 50 и 85 проценти од максималниот пулс.

Почетниците во вежбањето не треба да надминуваат 50 проценти од максималниот пулс во минута, а потоа треба да го зголемат интензитетот на вежбањето.

Дали страдате од несоница и анксиозност? Ако припаѓате на оваа возрасна група, заборавете на лековите за смирување.


Срцевиот ритам е еден од најважните показатели за општото здравје, а некои експерти ќе тврдат дека за само 30 секунди и со два прста можете сами да го направите најважниот тест.


Измерете го пулсот со нежно притискање на пулсот на зглобот со два прста, така што ќе го почувствувате пулсот.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име