Дома Психолошки совети Ментално здравје „Синдромот на скршено срце“ погодува се повеќе жени

Ментално здравје „Синдромот на скршено срце“ погодува се повеќе жени

743
0Една нова студија идентификува два алармантни тренда кога станува збор за синдром кој е резултат на силен стрес или лична загуба и може да предизвика долгорочни проблеми со срцето.


Според студијата објавена во Журналот на Американското здружение за срце и спроведена од Смитскиот институт за срце на медицинскиот центар Кедарс-Синај, на жените на возраст од 50 до 74 години им се дијагностицира „синдром на скршено срце“ шест до десет пати почесто, отколку помладите жени и мажите на која било возраст.

Ова е прва студија која истражува дали постои полова разлика заснована на возраст во инциденцата на овој синдром – дотогаш истражувачите знаеле само дека жените имаат поголема веројатност да го развијат отколку мажите. Во студијата, 83 отсто од случаите на синдромот биле поврзани со жени. За еден маж од сите возрасни групи дијагностицирани со овој синдром, имаше десет случаи дијагностицирани кај средовечни жени и шест кај постари жени.

Истражувачите од институтот, исто така, открија дека синдромот станува се почест и дека неговата инциденца постојано расте уште пред избувнувањето на пандемијата на коронавирус, со која исто така е поврзан бидејќи им носи многу предизвици и стресни фактори на жените.

Кардиомиопатија индуцирана од стрес, синдром кој прв го опишаа јапонските научници, има симптоми како што се срцев удар: ненадејна болка во градите и отежнато дишење, а е предизвикана од силен стрес и/или лична загуба.

Поврзаност срце-мозок
„Оваа студија дополнително ја потврдува виталната улога што ја игра врската срце-мозок во целокупното здравје, особено кај жените“, вели д-р Сузан Ченг, автор на студијата, професор по кардиологија и директор на Одделот за здраво на Институтот за срце Смит. Истражување за стареење. Начинот на кој мозокот и нервниот систем реагираат на различни видови стресори се менува како што жената старее. Пресвртната точка е веројатно веднаш по средната возраст, кога „вишокот“ стрес може да влијае на здравјето на срцето. „Жените се особено погодени во оваа ситуација, а ризикот се чини дека се зголемува.

Научниците сега треба да ги истражат долгорочните импликации на оваа дијагноза, молекуларните маркери на ризик и факторите кои придонесуваат за зголемување на бројот на случаи. Зголемувањето може да се должи на промените во чувствителноста, околината или и двете, сметаат тие, додавајќи дека треба да се открие многу повеќе што лежи не само на овој синдром, туку и на други здравствени проблеми кои најмногу ги погодуваат жените.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име